Posao
9

Važno je kako predstavite svoje vještine: Za dobar CV ne morate imati radno iskustvo

Piše: Adisa Pobrić
Najčešće nedoumice mladih ljudi koji traže posao vezane su uz pisanje CV-a, motivacionog pisma, te uz pristup razgovoru za posao.

Također, svjesni su prepreka koje im pri pronalasku posla stvaraju "štele", nepotizam i korupcija. Kako bi povećali njihove šanse za pronalaskom posla iz snova, a svjesni da je osobama koje traže posao svaki savjet dobrodošao, u Institutu za razvoj mladih KULT osmislili su pohađanje online kurseva u vrijeme i na mjestu koje učesnicima odgovara.

"Naš institut je do sada organizovao mnoštvo treninga o temi traženja posla. Mnogi dosadašnji učesnici obuke su bili učenici i maturanti srednjih škola koji se prijavljuju na fakultete, posao ili na razne programe volontiranja, te naravno studenti svih godina dodiplomskih i postdiplomskih studija koji se prijavljuju za stipendiju, posao, volontiranje, seminare i slično. Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo veliku zainteresiranost mladih za ovu tematiku", izjavila je za Klix.ba Lejla Mešić, 25-godišnja mentorica KULT-a, koja već tri godine vodi radionice o ovim temama.

Lejla ističe da su kroz razgovore sa mladima otkrili da su im nedostatak poslovnih prilikate neznanje o načinu apliciranja za posao također velike prepreke.

Lejla Mešić
Lejla Mešić
Kako bi obuhvatili što više zainteresovanih, bez obzira na starosnu dob, obrazovanje ili iskustvo, u KULT-u su osmislili online kurseve, za koje kažu da imaju mnoštvo prednosti.

"Prvenstveno izdvajam mogućnost pristupanja kursu za vrijeme koje najviše odgovara učesnicima. Dakle, učesnici sami biraju kada žele odslušati online prezentacije te kada žele obaviti date zadatke koje šalju mentoru, kako bi uspješno završili kurs i dobili certifikat. Velika prednost je naravno i mogućnost pohađanja kursa bez obzira na lokaciju učesnika, čime se pruža jednaka šansa mladima iz cijele Bosne i Hercegovine da uče kako napisati CV, motivaciono pismo te kako da se pripreme za poslovni intervju. Dalje, učesnici su u mogućnosti da ponovo preslušaju materijal za koji nisu sigurni da su dovoljno razumjeli. Također, važno je napomenuti da im se pružaju individualni savjeti za poboljšanje njihovog CV-a i motivacionog pisma za poziciju ili stipendiju koju oni izaberu", objasnila je Mešić, diplomantica SSST-a koja pohađa magistarski studij na ekonomskom odsjeku Centralnog evropskog univerziteta u Budimpešti, a već godinama je aktivna u nevladinom sektoru i kroz prakse u BiH, SAD-u, Austriji i Mađarskoj.

Lejlu smo pitali i o najčešćim greškama i poteškoćama s kojima se polaznici ovakvih obuka susreću.

"Primijetili smo da polaznici obuke za traženje posla imaju različito predznanje i iskustva iz oblasti pisanja CV-a, motivacionog pisma te pristupanja intervjuu. Najčešće nedoumice vezane za CV su koju formu CV-a treba koristiti, gdje se može pronaći obrazac koji se najčešće koristi, da li treba navesti studij koji se trenutno pohađa, ukoliko još nije završen, kako naglasiti svoje vještine čak i u slučaju nepostojanja radnog iskustva, kako treba predstaviti volonterske aktivnosti, seminare, praksu i slično. Dosadašnje iskustvo ukazuje na nizak nivo poznavanja efektivnog pisanja motivacionog pisma te su najčešća pitanja zapravo generalna te vezana za formu, dužinu i sadržaj pisma. Na radionicama, koje za cilj imaju pripremu učesnika za poslovni intervju, najčešće greške su nedostatak fokusa u odgovorima te nepostojanje konkretnih obrazloženja za date tvrdnje", istakla je mentorica Mešić.

Prvo što u obuci naglašava polaznicima je da čak i bez radnog iskustva i mnoštva vannastavnih aktivnosti mogu napisati veoma dobar CV, ukoliko znaju kako na pravi način predstaviti sopstvene vještine poslodavcu.

"Čak i ako je CV oskudan, motivaciono pismo može biti odlično ukoliko se motivacija za radom na željenoj poziciji efektivno komunicira", uvjerava nas Lejla. Ona i kolege su zadovoljni jer su dosadašnji utisci učesnika treninga bili isključivo pozitivni.