Posao
0

Uskoro realizacija projekta "Volontiraj - kreditiraj"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sastanak 28 organizacija i pojedinaca iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 26. augusta, najavit će akcioni plan ovogodišnjeg "Volontiraj - Kreditiraj" projekta, najveće volonterske inicijative u BiH, saopćeno je u srijedu iz Udruženja InfoHouse.

Strategiju kako smanjiti stopu nezaposlenosti mladih u BiH konkretnom akcijom na sastanku će donijeti aktivisti, starosti od 14 do 50 godina, iz Banja Luke, Mostara, Brčkog, Breze, Zenice, Tuzle, Visokog, Prijedora, Foče, Travnika, Bihaća, Bijeljine, Sarajeva, Vogošće, Zavidovića, Maglaja, Goražda, Jablanice, Posušja, Rogatice, Odžaka i Sokoca.

Ovaj projekat pruža mladima ono što ne mogu dobiti od vladinih institucija, kao što je direktan susret s poslodavcima, prvi radni dan, jedinstveni način sticanja poslovnog iskustva i investiranje u vlastite kreativne ideje.

Kako se navodi u saopćenju, nadležne institucije smanjile su izdvajanja za mlade s 5,2 miliona u 2006. na 2,2 miliona u 2010. godini (smanjenje za 58 posto), a još uvijek ne postoji državna strategija za osnaživanje, dok sedam posto studenata prima stipendiju u njačešćem iznosu od 100 KM.

Ovakvo stanje uticalo je na činjenice da svaka druga mlada osoba u BiH prestaje sa školovanjem nakon završene tri godine srednje škole ili niže, svaka četvrta osoba u BiH odustaje od obrazovanja što je ispod prosjeka evropskih zemalja, 78 posto mladih provode slobodno vrijeme u kafićima, 33 posto konzumira cigarete i 49 posto alkohol, dok samo jedan posto mladih misli da mogu uticati na politička dešavanja.