Posao
0

Ursula fon der Lejen: Vrijeme je za povećanje plata Njemcima

SRNA
Plate njemačkih radnika treba da budu povećane za više od dva procenta ove godine, izjavila je danas ministar rada Ursula fon der Lejen, što je brzo naišlo na kritike iz redova vladajuće koalicije.

Fon der Lejen, koju ponekad pominju kao kandidata za nasljednika kancelara Angele Merkel, rekla je listu "Bild am zontag" da njemački radnici zaslužuju povećanje plate iznad stope inflacije, koja trenutno iznosi 2,1 odsto, jer su godinama dobijali manje.

Pregovori o platama oko devet miliona zaposlenih počinju za nekoliko sedmica. Dva najveća sindikata u zemlji traže povećanje za 6,5 odsto, a poslodavci odbacuju taj zahtjev kao pretjeran.

Umjeren rast plata u prethodnoj deceniji povećao je konkurentnost njemačke privrede, ali ekonomisti smatraju da je to doprinijelo i debalansu u Evropi, što je na kraju preraslo u krizu evro zone.

U periodu od 2000. do 2007. godine, zarade u Njemačkoj rasle su tempom od jedan odsto godišnje, u poređenju sa 2,7 odsto na nivou evrozone. Plate njemačkih radnika porasle su nešto više u 2011. godini, ali je to i dalje na umjerenom nivou od 1,5 odsto.

"Povećanje plata treba da bude veće od stope inflacije, da ne bi odmah bilo pojedeno", rekla je Fon der Lejen novinarima.

Nju je odmah kritikovao stranački saveznik Mihael Fuhs, poslanik iz redova Hrišćansko-demokratske stranke kancelara Merkelove. Lider Slobodnih demokrata (FDP), koji su takođe partneri u vladajućoj koaliciji, takođe je odbacio njene ideje.
"Mora se uzeti u obzir šta će se dogoditi u budućnosti sa takvom politikom prema platama, a nije ni jasno da li će sadašnji ekonomski uslovi i dalje postojati", rekao je Fuhs.

On je dodao da politički lideri ne treba da se uključuju u razgovore o platama, a takav stav podržava i zamjenik lidera FDP-a u parlamentu Hajnrih Kolb.

Kolb je rekao da njemački radnici već profitiraju od ekonomskog rasta time što "mnogo više ljudi sada ima posao".

Fon der Lejen je ocijenila da je ekonomska prognoza za Njemačku povoljna i da poslodavci imaju obavezu prema radnicima.