Posao
0

U Zetri otvoren sajam "Karijera/08."

FENA
U Olimpijskoj dvorani Zetra danas je otvoren sajam "Karijera /08." na kojem učestvuje više od 70 poslodavaca iz BiH i Slovenije.

Dvodnevni sajam ”Karijera/08.” otvorio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Huso Sarić koji je kazao da je Agencija prepoznala ovaj kvalitetan projekt i pružila mu podršku.

"Nadam se da će poslodavci koji su prisutni na sajmu izabrati potreban kadar te da će nezaposleni naći svoj posao", istakao je Sarić.

Sajam je vodeći događaj za zapošljavanje i karijerni napredak u BiH i pruža mogućnost za najbolje pozicioniranje na tržištu rada.

Šef marketinga portala boljiposao.com Kenan Mandra je kazao da je portal, koji je i organizovao ovaj sajam u saradnji s Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, napravio akciju prikupljanja biografija i uključivanja ljudi o tome kako se zaposliti u Sloveniji, dobiti radnu dozvolu i vizu.

"U naredna dva dana očekujemo više od 20.000 posjetitelja, koji će se kao kandidati i potencijalni saradnici predstaviti pred oko 70 najuglednijih kompanija", rekao je Mandra.

Tokom sajma predviđena su i predavanja, gdje će najveći karijeristi govoriti o uspješnoj karijeri, dok će kompanije predstaviti svoje karijerne mogućnosti.

Mandra je dodao da će najzanimljivije predavanje zasigurno biti ono koje će danas u Zetri održati svjetska legenda sporta Bojan Križaj.

Prema Križajevim riječima, tokom predavanja govorit će o svojoj sportskoj karijeri te o transformaciji sportaša u poslovnog čovjeka.

"Na Sajmu očekujemo oko 2.000 otvorenih radnih mjesta. Od toga u slovenskim preduzećima već sad se može potpisati ugovor o radu na 300 radnih mjesta. Sve slovenske firme prikupit će pristigle biografije, jer imaju planove zapošljavanja u narednom periodu", rekao je Mandra.

Projekt su podržale mnoge relevantne institucije i pojedinci, a Protokol o zapošljavanju između BiH i Slovenije podržava Vijeće ministara BiH. Sajam "Karijera/08." je dio cijelog procesa koji obuhvata Protokol o saradnji dviju država.

Također, Sajam podržavaju Agencija za rad i zapošljavanje BiH, kantonalni zavodi za zapošljavanje, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije i Zavod za zapošljavanje Slovenije.