Svjetska banka o tržištu rada
0

U BiH 80 posto nezaposlenih na birou duže od godinu dana

FENA
Više od 80 posto onih koji traže posao u BiH i Crnoj Gori i više od 70 posto njih u Srbiji, nalaze se na tržištu rada (bez posla) duže od godinu dana, a veliki dio ih je bez posla tri i više godina, što ima razarajuće posljedice po njihove vještine i radne sposobnosti.

To su nalazi iz prvog "Redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu", koji je danas prezentirala Svjetska banka, a koji obuhvata ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije - SEE6.

U Izvještaju, također, stoji da je posebno stopa zaposlenosti u padu u Crnoj Gori i Srbiji i to od 2007., a da je u BiH značajno opadala 2009. i 2010, ali mnogo sporijim tempom nego u tim zemljama.

Navodi se da je u Makedoniji u drugom tromjesečju 2011. izgubljeno oko 7.000 radnih mjesta, a da je između oktobra 2010. i aprila 2011. u Srbiji zatvoreno čak više od 100 hiljada radnih mjesta.

Također, stoji da su stope doprinosa za socijalno osiguranje veoma visoke u nekim zemljama i da one iznose više od 30 posto bruto zarada, kao što je slučaj u BiH (Republici Srpskoj), Crnoj Gori i Srbiji, dok je ta stopa u drugom bh. entitetu (FBiH) čak 41,5 posto. Od SEE6 zemalja, u tom kontekstu, stanje je najbolje na Kosovu, gdje samo 10 posto bruto zarade ide na doprinose za socijalno osiguranje.

Svjetska banka ističe da su izazovi koji ometaju razvoj u zemljama SEE6 međusobno različiti, ali da im je zajednički izazov da povećaju rast "bez ponovnog prebrzog povećavanja neodržive domaće tražnje koju podstiče velika kreditna ekspanzija".