Posao
0

Tiranskim šefovima umjesto opomene - unaprijeđenje

Sarajevo-x.com
"Kako napredovati u poslu" je jedno od najvažnijih pitanja na koje bi mnogi htjeli imati odgovor. Nova studija ima zanimljive rezultate jer se prema tim istraživanjima čini da su tiranija i loš odnos prema podređenima najbolji način za unaprijeđenje.

Jedan od uslova za napredovanje u poslu jeste da ste šef bar male grupe ljudi. Što ste gori prema njima šanse za unaprijeđenjem postat će sve veće, rečeno je u studiji objavljenoj protekli vikend na konferenciji za menadžment.

Prema njihovim istraživanjima skoro dvije trećine od 240 ispitanika je reklo da su njihovi bezdušni šefovi skloni tiraniji i maltretiranju, umjesto opomene, dobili unaprijeđenje ili neku drugu vrstu poslovne beneficije.

"Oko 64, 2 % ispitanika je reklo da njihovi šefovi nakon maltretiranja podređenih u nekim slučajevima nisu bili opomenuti, a u najboljem slučaju su dobili čak i neku nagradu. To je vrlo uznemiravajuće", stoji u studiji Anthonyja Don Erickson, Bena Shawa i Zha Agabe sa univeziteta u Australiji.

Takvi šefovi koji vole maltretirati svoje uposlenike čine dobro samo sebi jer podređene dovode do ludila, depresije i iscrpljenja, prenosi Reuters.

Istražitelji studije su zaključili da je ovakva pojava identična kancerogenim oboljenjima koja se trebaju na vrijeme otkriti kako bi se moglo adekvatno reagovati.

Osim moralnih principa koji u ovakvim slučajevima budu narušeni, problem se može pojaviti u poslovanju jer ako direktori takve ljude postavljaju na više pozicije, veće su šanse da će posao trpiti.

Studija će u potpunosti biti prezentirana na godišnjem mitingu "Academy Management" - organizacije koja broji oko 17 000 članova, a bavi se istraživanjem i edukacijom.