Posao
30

Šta će biti urađeno kako bi se smanjio broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je u ovoj godini porastao broj nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, iz Službe za zapošljavanje u novu godinu ulaze optimistično i najavljuju nove programe naglašavajući da su prvi put na vrijeme stvoreni potrebni uslovi za uspješan rad.

Na današnjoj konferenciji za medije objavljeni su podaci o nezaposlenosti koji govore da od 72.545 evidentiranih najveći dio, ili čak 60 posto, otpada na žene, a na mlade do 35 godina starosti 43 posto.

Najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom (blizu 31 posto), NKV radnika (29,99 posto) i KV radnika (26,87 posto), a od toga je najviše prodavača, maturanata gimnazije, ekonomskih tehničara, NKV radnika, mašinskih tehničara...

Direktor Službe Igor Kamočaji je rekao da je novi program i put prema smanjivanju ovog broja, a među najperspektivnijim su programi prekvalifikacija, odnosno doškolovavanje po potrebama poznatih poslodavaca.

"Drugim riječima, to znači da neće viši biti doškolovavanja 'u prazno', odnosno da se neko doškoluje ili prekvalifikuje za nešto što nije konkurentno na tržištu rada. U novom programu poslodavci su ti koji nama dostave podatke o tome koja su im zanimanja potrebna, a na osnovu toga se organizuju programi prekvalifikacija i doškolovavanja", rekao je Kamočaji za Klix.ba.

Igor Kamočaji (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Igor Kamočaji (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Kako je istakao, ovaj program ponudit će perspektivu i onima u poznim godinama da steknu nove vještine i postanu konkurentni na tržištu rada.

Dodao je da je u Kantonu uspješno zaposleno blizu 14.053 osobe i da nadu za uspješniju narednu godinu pruža činjenica da je prvi put Program rada i finansijski plan rada Službe usvojen na vrijeme.

"Na ovaj način prvi put imamo mogućnost da cijelu godinu radimo na ostvarivanju svih planiranih aktivnosti, što će zasigurno pridonijeti većoj efikasnosti naše službe i većem broju zaposlenih osoba", rekao je Kamočaji.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini planiran je utrošak 6.548.854 KM za zapošljavanje najmanje 2.270 osoba.

Jedan od zanimljivijih planova Službe za narednu godinu je i program savjetovanja nezaposlenih osoba.

"Građani će imati pravo na besplatno savjetovanje stručne osobe koja će im pomoći u otkrivanju njihovih vještina, te na taj način povećati njihovo samopouzdanje i konkurentnost na tržištu rada", objasnio je Kamočaji.

Dodao je da su deficitarna zanimanja, odnosno ona za koja je najlakše posredovati prilikom zapošljavanja, IT tehničari i inžinjeri i doktori medicine.