Posao
0

Smanjena prosječna plaća u RS-u, sada iznosi 823 KM

FENA
Prosječna neto plaća isplaćena u maju ove godine u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM i manja je i nominalno i realno za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, saopćila je danas direktorica entitetskog Zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Do smanjenja prosječne neto majske plaće u odnosu na april 2015. došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih sati rada u područjima djelatnosti prerađivačka industrija i vađenje ruda i kamena, a koja zapošljavaju značajan broj radnika.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plaća u RS-u nominalno je veća za 1,7 posto, a realno za 2,5 posto.

Najviša prosječna neto plaća u RS i dalje se isplaćuje u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to u iznosu od 1.259 KM, a najniža u području građevinarstvo 508 KM.

U maju, u odnosu na april 2015. godine, najveći nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima ostale uslužne djelatnosti za 4,4 posto, poslovanje nekretninama za 3,6 posto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 2,2 posto.

Smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti i to za 8,9 posto, građevinarstvo za 3,8 posto i vađenje ruda i kamena za 2,3 posto.