Fikret Čaušević o krizi
0

"Sedam hiljada radnika moglo bi ostati bez posla"

Sarajevo-x.com
Broj radnika u BiH koji bi ove godine mogli dobiti otkaz zbog globalne ekonomske krize kretat će se između 5.000 i 7.000, što je uz sadašnje stanje još uvijek optimistična procjena, izjavio je za Sarajevo-x.com Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Neka preduzeća su, prema njegovim riječima, već u zadnjem kvartalu prošle godine bila primorana otpustiti jedna broj stalno zaposlenih ili donijeti odluku da ne produže ugovore o radu sa zaposlenicima koji su bili u statusu zaposlenika na određeno vrijeme. To se u proteklom kvartalu uglavnom odnosilo na metalni sektor ili sektor proizvodnje mašina i električnih aparata.

"U ovoj godini realna su očekivanja znatnog pada ukupnog prihoda u preduzećima velikim izvoznicima iz oba bh. entiteta koja su vezana za proizvodnju željeza i čelika i proizvoda od željeza i čelika, proizvodnju aluminija i proizvoda od aluminija, proizvodnju poluproizvoda od drveta i proizvodnju namještaja, proizvodnju dijelova za automobilsku industriju i tekstilnu industriju“, ističe Čaušević.

Djelatnosti koje su vezane prvenstveno za domaće tržište u kojima se može očekivati pad zaposlenosti jesu prije svega građevinska djelatnost i za nju vezana industrija građevinskog materijala, poslovanje nekretninama i finansijske usluge.

"Iz sadašnje perspektive na kraju 2009. ćemo biti sretni ako zadržimo postojeći broj zvanično evidentiranih zaposlenika. Kako je većina preduzeća u proizvodnom sektoru (izuzev onih koja još nisu privatizovana) u pretežnom ili 100% privatnom vlasništvu realno je očekivati da će menadžeri privatnih preduzeća reagovati u ovoj godini otpuštanjem radnika ili poništavanjem ugovora o stalnom zaposlenju i angažovanjem radnika na privremenoj i povremenoj osnovi. Taj broj bi se mogao kretati između pet i sedam hiljada“, naglašava profesor Čaušević.

Prema istraživanjima tržišta rada u Italiji koja su objavili istraživači the London School of Economics and Political Science u protekloj godini naglo je porastao broj zaposlenika sa statusom privremenih i povremenih zaposlenika, dok se naglo smanjio broj zaposlenika u statusu zaposlenika sa stalnim zaposlenjem.

"Slična kretanja se mogu očekivati i u zemljama Zapadnog Balkana, što bi značilo da će plate zaposlenika biti manje odnosno povremenije, a neizvjesnost na tržištu rada i za nju vezane stresne situacije mnogo češće", objašnjava Čaušević.