Posao
0

Saznajte koliku platu da očekujete

Sarajevo-x.com
U potrazi ste za poslom ili ste dobili određenu poslovnu ponudu, a ne znate šta očekivati od poslodavca? Koja je prosječna plata za poziciju za koju ste zainteresirani ili koju vam nude? Posao.ba donosi odgovor.

Poslodavac pita: Koliku platu očekujete?

Na intervjuima za posao najčešće pitanje koje vam poslodavac može postaviti jeste upravo: Koliku platu očekujete? Na ovo pitanje jednostavno morate dati odgovor, ali vrlo oprezno. Nepružanjem odgovora, odajete dojam da vam je svejedno ili da ste jednostavno očajni - posao vam hitno treba i radili biste za bilo koji iznos. Također, ukoliko ne znate kolika je prosječna plata za tu poziciju, sami sebe možete potcijeniti odgovorom.

Govoreći iznos za koji vi mislite da je podoban ili koji vam u tom trenutku odgovara, a bez pravih informacija, možda sami sebi uskraćujete priliku da budete plaćeni onoliko koliko ta pozicija zahtijeva. Uloga onog koji vas intervjuira jeste da pokuša uštedjeti određeni dio novca namijenjen za vašu platu. Ne dozvolite da vas potcijene – budite spremni.

Ponudite pravi odgovor

Posao.ba svojim korisnicima nudi novi servis istraživanja plata, www.plata.ba. Učešćem u istraživanju i popunjavanjem kratkog upitnika za čije popunjavanje vam ne treba više od pet minuta, saznajte koje su to prosječne plate u Bosni i Hercegovini, regionu te nekim zemljama Evrope ( Mađarska, Češka, Slovačka). Na taj način omogućit ćete sebi uvid u poziciju za koju ste zainteresirani ili koju vam nude te koliku platu možete očekivati od budućeg poslodavca.

Šta je Plata.ba?

Plata.ba je servis koji vam pruža detaljnu analizu plate po pozicijama sa nekoliko aspekata koji utječu na visinu plata: radno iskustvo, obrazovanje, veličina kompanije, tip kompanije i tip vlasništva, mjesto rada te osnovna djelatnost u kojoj posluje kompanija. Rezultati nude relevantne prikaze plata u Bosni i Hercegovini te su upoređeni sa platama u regiji. Vrlo brzo nakon pokretanja www.plata.ba servis je postao uspješan. To se očituje u velikom broju sudionika ankete koji su svakodnevno doprinosili rastu baze podataka - do sada 16.000 učesnika. Unosi ispitanika u okviru istraživanja ne koriguju se ni na koji način, osim što je postavljena zakonom regulisana donja granica minimalnog iznosa plate. Sve ekstremne vrijednosti, poput plata od 1 KM ili 20 000 KM, što je naravno ekstremno iznad ili ispod prosjeka plata, softver automatski uklanja ne dozvoljavajući učesnicima da manipuliraju podacima.