Projekt Udruženja Fontana
8

Šansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u četiri bh. grada

Piše: D. T.
Udruženje Fontana iz Banje Luke od juna ove godine provodi projekt "Poslovni kompas", koji je posvećen motivisanju i osnaživanju osoba sa invaliditetom za zapošljavanje ili samozapošljavanje, kao i podizanju svijesti poslodavaca i javnosti u BiH o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom.

Kako je saopšteno, projekt je finansijski podržala Američka ambasada u BiH, u okviru programa "Democracy Commission Small Grant".

"U prvoj fazi projekta počinjemo istraživati potrebe, potencijale, profesionalna interesovanja i nivo motivisanosti nezaposlenih osoba sa invaliditetom za zapošljavanje u četiri grada BiH i to Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini i Mostaru”, naveli su u Udruženju Fontana.

Istraživanje će obuhvatiti 100 osoba sa invaliditetom, koje traže posao, imaju radnih potencijala i interesovanja za zapošljavanje ili samozapošljavanje.

"Rezultati istraživanja će predstavljati osnovu za provođenje pratećih edukacija, kroz koje će 40 osoba sa invaliditetom steći znanja potrebna za kvalitetnu pripremu za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla", ističu u Fontani.

Projekt će, po svojoj idejnoj konstrukciji, obuhvatiti i unapređenje postojeće internet stranice ovog udruženja, sa vizijom izgradnje prvog portala u BiH posvećenog zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji bi bio prilagođen njihovim potrebama.

Realizacija aktivnosti, koja će trajati do aprila naredne godine, bit će provedena u saradnji sa Agencijom za posredovanje pri zapošljavanju Spektar iz Banje Luke, organizacijama koje rade u sklopu Fontane te drugim nevladinim organizacijama i institucijama iz BiH.