Posao
257

Novinar je najgora profesija u 2013. godini

Klix.ba
Kompanija Career Cast rangirala je 200 zanimanja od najviše do najmanje poželjnih. U obzir je uzeto nekoliko faktora među kojima je okruženje, plaća i stres zbog posla. Svi ti pokazatelji doveli su do toga da je posao reportera u novinama proglašen najgorim u 2013.

Do ovakvog zaključka došlo se na osnovu analize podataka zavoda za statistiku, zavoda za zapošljavanje i službi za zaštitu na radu.

Poynter piše da se ova lista najlošijih ili najmanje poželjnih poslova pravi već 25 godina, a zanimanje novinara je tokom godina padalo prema dnu tabele da bi napokon sada dospjelo na smo dno.

Razlozi zbog kojih posao reportera u novina nije poželjan su sljedeći: Posao je loše plaćen, a uz to je izuzetno stresan. Stresan je jer novinar ima rokove koje mora ispunjavati u svom poslu, njegov posao je pod budnim okom cijele javnosti koja na osnovu izvještavanja novinara formira svoje mišljenje o određenim pojavama i dešavanjima u društvu. Novinari u principu nemaju radno vrijeme, čak i kada su slobodni uvijek moraju biti na raspolaganju i spremni da izvještavaju. Pored toga moraju i u slobodno vrijeme pratiti sve šta se dešava kako bi oni prije svega bili informirani.

Osim ovoga evidentno je da se iz godine u godinu zapošljava sve manje novinara. Za očekivati je da će potražnja za novinarima biti još i manja, naročito u printanim izdanjima. Tu je i stalna opasnost koja će postojati u budućnosti od zatvaranja medija, naročito novina, pa su poslovi uposlenika pod znakom upitnika.