Posao
0

Rekordan broj zaposlenih žena u svijetu

FENA
Broj zaposlenih žena veći je nego ikada prije, ali većina žena obavlja slabo plaćen posao i doslovce sve žene manje su plaćene od svojih muških kolega, tvrdi u svom izvještaju Međunarodna organizacija rada (ILO).

UN-ova agencija za rad navodi da je lani radilo 100 miliona žena više nego 1996. godine. Međutim, od ukupno 1,2 milijarde zaposlenih ili radnika koji traže posao, prisutne su znatne razlike u statusu, sigurnosti radnog mjesta i plaći.

Udio žena u globalnoj zaposlenosti je 40 posto - jednako kao i desetljeće ranije - a postotak žena koje traže posao pao je u nekoliko regija, uključujući i istočnu Evropu, južnu Aziju i supsaharsku Afriku.

Veći su izgledi za nezaposlenost žena nego muškaraca. Žene čine većinu "siromašnog radništva" u svijetu, a to je kategorija obitelji koja živi s manje od dolara po osobi dnevno, navodi ILO.

"Ritam smanjivanja razlika je vrlo spor", ističe ILO u izvještaju objavljenom na Međunarodni dan žena. Jedan od razloga stagnacije sudjelovanja žena u radnoj snazi jeste taj što sve više žena teži višem obrazovanju i stoga se kasnije uključuju u tržište rada, navodi se u izvještaju.

Nepismenost među ženama najveća je na jugu i zapadu Azije, u supsaharskoj Africi i arapskom svijetu, regijama gdje žene najviše rade u poljoprivredi. Mnoge od njih prodaju hranu na tržnicama, ali teže od muškaraca dobivaju kredit i vlasništvo nad zemljom.

Na globalnoj razini došlo je do pomaka jer uslužne djelatnosti zapošljavaju više žena nego li sektor poljoprivrede ili industrije. Muškarci, međutim, i dalje dobivaju bolje plaćena radna mjesta u finansijskim službama i prodaji nekretnina.

Žene su najviše zaposlene u sektorima slabo plaćenih zanimanja, navodi se u izvještaju koji prema engleskom jeziku sažima njihovu sudbinu na tržištu rada u pet "C" (caring, cashiering, catering, cleaning, clerical, što su poslovi njegovateljice, blagajnice, pripremanja hrane, čišćenja i činovnički poslovi).

Većina tih poslova obavlja se u malim tvrtkama gdje zaposlenici nisu organizirani u sindikate te žene imaju manje ovlasti i manje mogućnosti da poboljšaju svoj ekonomski status.

Glavni tajnik ILO-a Juan Somavia, prenosi Hina, poručio je da bi "promicanje dostojnog rada" trebalo dovesti do rasta plaća i boljih mogućnosti zapošljavanja za žene.

"Ženama se mora pružiti prilika da sebe i svoje obitelji izvuku iz siromaštva tako što će stvoriti bolje mogućnosti zapošljavanja", jer u protivnom "proces feminizacije siromaštva nastavit će se i prenijeti na iduću generaciju", navodi se u izvještaju.