Posao
0

Rečenice koje nikada ne smijete reći svome šefu

Sarajevo-x.com
Vjerovatno postoji bezbroj stvari koje biste voljeli reći svome šefu, ali želite zadržati svoj posao pa ćete ih radije prešutjeti. Pored rečenica koje zasigurno znate da će naljutiti vašeg šefa, postoje i one koje trebat prešutjeti jer ćete u njegovim očima djelovati kao lijen i neefikasan uposlenik koji nema poštovanja.

Ne trebate mi govoriti šta da radim

Iako imate dovoljno znanja, znate se služiti svojim vještinama i obavljati svoje zadatke, pazite kada vam nadređeni pokušavaju objasniti neke stvari. Nemojte se postavljati kao da odveć sve znate i kao da ne postoji ništa čemu bi vas neko drugi mogao naučiti.

Ja to ne razumijem

Logično je da će vam za obavljanje nekih zadataka biti potrebna pomoć, ali neko kome su konstantno potrebne dodatne instrukcije za posao djeluje iritirajuće i naporno i nijedan šef neće dugo podnositi uposlenika koji je tako nesamostalan.

To sam skroz zaboravio/la

Uposlenik koji stalno zaboravlja obaviti svoje zadatke i ispuniti naređenja nadređenih neće uspjeti zadržati svoj posao. Poslodavac želi nekoga na koga se može osloniti, a ne nekoga koga stalno mora nadgledati i brinuti o njegovim obavezama.

To nije u mom opisu posla

U današnjem vremenu kada je pronaći dobar posao ravno nemogućoj misiji, ne biste trebali biti uštogljeni i nefleksibilni. Timski rad i svestranost je ono što se traži. Iako trebate cijeniti sebe i ne dozvoliti poslodavcu sve, ne smijete biti zatvoreni i nesusretljivi. Postavite granice, a ukoliko vam da neki zadatak koji nije u vašem opisu posla, ali koji možete lako riješiti, onda to i učinite, ne komplikujte si dodatno odnose sa poslodavcem.

Nisam ja kriv

Ukoliko ste zaista napravili grešku, budite toliko savjesni i priznajte je. Nikada ne pokušavajte krivicu pripisati nekome drugom jer će poslodavac to prepoznati. Budite savjesni i preuzmite odgovornost za sve svoje postupke pa i za greške.

Nađite si drugog roba

Poslovna atmosfera u vašoj kompaniji postala je nesnošljiva i vi ste odlučili dati otkaz. Iako ste iscrpili sve druge mogućnosti konstruktivnog dogovora, nemojte se na kraju svađati sa poslodavcem i upućivati drske primjedbe. Možda ste upravu i vaš šef je bio grozan, ali se ipak potrudite da ostanete u dobrim odnosima jer će vam trebati preporuka za buduća zaposlenja.