Posao
0

Rad na crno sve prisutniji u Tuzlanskom kantonu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Usljed svjetske ekonomske krize, koja se odrazila i na našu državu, brojni radnici dobili su otkaze, a mnogi od njih samo formalno. Oni su prisiljeni da rade na crno kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedili kakvu-takvu egzistenciju.

U cilju kontrole rada na crno Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja aktivnosti na suzbijanju ove pojave.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković smatra da je potrebno izmijeniti, dopuniti ili čak donijeti novi zakon o radu.

"Ukoliko bi se smanjili porezi i doprinosi poslodavaca, mislim da bi poslodavci došli u drugačiju situaciju da mogu poštivati zakon, a time bi se zakonom velikih brojeva punili budžeti koji su sada poluprazni, a neprijavljenih radnika bi bilo manje. Što je najvažnije radnici bi ostvarivali prava iz radnog odosa i bili sretni kada ujutro krenu na sigurno radno mjesto i ne bi psovali inspektore i gađali ih ciglama na radilištima", kaže Duraković.

Država treba promijeniti odnos prema poslodavcima i smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa. No, u trenutnoj situaciji posebno važna je osviještenost radnika koji rade na crno u prijavljivanju protivpravnih aktivnosti svog poslodavca. Anonimnost prijave u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla je zagarantovana.

"Konspirativnost ove Uprave i moja lično je zagarantovana. Nikada nismo otkrili identitet osobe koja je prijavila da radi na crno. Mi smo na raspolaganje stavili sve kontakte, telefon, fax, web stranicu da nam prijave rad na crno, ali to baš ne ide željenim tokom. Ljudi su izgleda uplašeni, jer im je upitna egzistencija, ako to izgube boje se gdje ponovo započeti. U takvim situacijama radnici na crno postaju partneri poslodavcima i podržavaju ih, a pri tome ne razmišljaju o trećoj dobi-penziji", ističe direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla.

Direktor Duraković potencira na potrebi strožijih sankcija za prekršioca zakona, sve u cilju zaštite radnika i ostvarivanja njihovih prava iz radnog odnosa.