Virtualni dani karijera i znanja
0

FOTO / Pronađite posao iz udobnosti svoga doma

Piše: A. K.
U Sarajevu je danas predstavljen zajednički projekat portala Posao.ba i najvećih portala za zapošljavanje u Hrvatskoj (MojPosao) i Srbiji (Infostud.com) "Prvi virtualni dani karijera i znanja", koji će trajati od 13. do 20. oktobra, a za cilj ima jačanje međusobne saradnje kompanija i edukativnih ustanova sa ovih prostora, ali i poticanje mobilnosti na tržištu rada.
Regionalni virtualni dan karijera i znanja održava se na adresi www.dankarijera.com na kojoj posjetitelji imaju priliku pogledati 3D virtualni izložbeni prostor, koji omogućuje interaktivnu komunikaciju između posjetitelja, poslodavaca i edukativnih ustanova. Izložbeni prostor podijeljen je na tri dijela između zemalja učesnica: BiH, Srbije i Hrvatske.

Kako je na pres-konferenciji istakao projekt-menadžer Benjamin Kadić, riječ je inovativnom projektu, koji je novost i za regiju, jer je ovo prvi put da se organizuje virtualni sajam za potencijalne uposlenike na teritorijama tri zemlje.

"Ovo je najnoviji koncept koji smo prihvatili i zato prelazimo na njega, što ne znači da ćemo se odreći i 'fizičkog sajma'. Ovakav koncept nudi poslodavcima brojne prednosti, tako da više nisu ograničeni geografskim prostorom, smanjeni su troškovi prezentacije i olakšana je komunikacija između poslodavca i posloprimca", istakao je Kadić.

Zanimljivo je da će na web-stranici biti otvoren i chat na kojem će zainteresovani posloprimci moći direktno razgovarati sa poslodavcima o temama koje ih zanimaju.

Edin Mehić, direktor portala Posao.ba, rekao je da su poslodavci prepoznali projekat, kao i osobe koje traže posao, jer su nekoliko sati nakon otvaranja sajma stigle i prve aplikacije za posao.