Posao
36

Prestižni poslovi koji su iznenađujuće slabo plaćeni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mnogo je poslova koji zahtijevaju fakultetsku diplomu i od kojih očekujete pristojnu zaradu, međutim jednostavno su potcijenjeni. Među takvim poslovima su arhitekta, profesor na koledžu, historičar, hemičar ili web dizajner.

Jedan od razloga zbog kojeg mladi ljudi upisuju fakultet jeste i pronalaženje dobro plaćenih poslova. Međutim, fakultetske diplome i prestižne titule ne moraju nužno značiti da ćete zarađivati onoliko koliko ste očekivali, prenosi Bussines Insider.

Poslovi poput arhitekte, optometriste, profesora ili hemičara su iznenađujuće slabo plaćeni. Tako optimetrista, posao koji podrazumijeva fakultetsku diplomu, a riječ je o zanimanju koje se odnosi na korekciju vida u SAD-u godišnje zarađuje blizu 113.000 dolara.

Biomedicinski inžinjer zarađuje blizu 91.000 dolara, hemičar 79.000 dolara, a psiholog 75.000 dolara na godišnjem nivou. Arhitekte i profesori na koledžu zarađuju tek nešto više od 70.000 dolara.

Historičari, zoolozi i web dizajneri zarađuju nešto više od 60.000 dolara, dok bračni savjetnici i grafički dizajneri zarađuju blizu 50.000 dolara godišnje.