Posao
0

Prekvalifikacija put do bržeg zapošljavanja

FENA
Igor Kamočaji
Igor Kamočaji
Direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i predstavnici USAID-a, FIRMA project BiH, u okviru prezentacije projekta "Smanjenje nezaposlenosti u KS kroz podršku razvoja radne snage" razgovarali su o zapošljavanju putem prekvalifikacije i dokvalifikacije radne snage.

Razgovarano je i o uspostavi mehanizama za implementacije programa kao i formiranju savjetodavnog vijeća za stručno obrazovanje i obuku u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku su konkretizirane oblasti saradnje kao i način uspostave osiguranja određenog dijela novčanih sredstava, kao i vid podrške zapošljavanja putem prekvalifikacije i dokvalifikacije, rečeno je Feni u JU "Služba za zapošljavanje".

Također je naglašeno da bi savjetodavno vijeće činili predstavnici obrazovnih institucija, poslodavaca, predstavnika Kantonalne vlade i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

U toku razgovora s predstavnicima USAID-a akcenat je stavljen i na aktivnost koje bi bile usmjerene na što konkretnije utvrđivanje potreba poslodavaca i definiranje zanimanja za koje bi se pripremio program obuke, formiranje mreže pružalaca usluga prekvalifikacije i dokvalifikacije u koje bi bile uključene srednje škole i fakulteti, trening centri i uspostavljani modaliteti provođenja praktičnog i teoretskog dijela obuke.

"Svrha Službe za zapošljavanje je posredovanje s poslodavcima ali i obuka nezaposlenih osoba. Pitanje prekvalifikacije i dokvalifikacije jedan je od akutnih problem u okviru aktivne politike zapošljavanja. Uvođenje savremenijih programa i novih kvalifikacija pomogli bi nezaposlenim osobama da postignu veću konkurentnost na tržištu rada i lakše dođu do posla", pojasnio je Kamočaji.

Novouspostavljenim modelom prekvalifikacije i dokvalifikacije bio bi otvoren proces u kojem bi privatno - javno partnerstvo došlo do punog izražaja, a programi usmjereni na potrebe poslodavaca.

Na sastanku je postignut dogovor o potrebi formiranja berze sezonskog zapošljavanja, uz ocjenu da je neophodno hitno obaviti kvalitetno ispitivanje tržišta rada.