Posao
9

Predstavljena strategija za povećanje zaposlenosti u BiH i regiji

SRNA
Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) predstavio je danas u Sarajevu prvi nacrt strategije "Jugoistočna Evropa 2020" za otvaranje milion novih radnih mjesta u regiji.

Glavni cilj strategije obuhvata rast zaposlenosti sa 39 posto na 44, više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog trgovinskog prometa, i to sa 94 na 210 milijardi eura, povećanje bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u regiji sa sadašnjih 36 posto na 44 posto prosjeka EU, te povećanje broja visokoobrazovanih ljudi, za njih 300.000 u okviru radne snage.

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskioh odnosa BiH Hamdo Tinjak rekao je da je dokument zasnovan na strategiji EU, odnosno uvršteno je sve ono što je bitno da bi se povećala zaposlenost u jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim riječima, ovu strategiju čine inkluzivni stub, pametni razvoj, održivi razvoj, razvoj uprave za podršku strateškom razvoju regije i integrisani stub.

On je rekao da ova strategija pokriva oblasti kao što je trgovinska saradnja, saradnja u oblasti energetike, ekologije, zapošljavanja, razvoja malih i srednjih preduzeća, obrazovanja, razvoja nauke i tehnologije, te zdravstva.

"Regionalna saradnja dio je evropskih integracija, a Evropa kroz materijalnu podršku putem IPA fondova podržava regionalni razvoj kako bi nas privolila da idemo dalje u tom pravcu“, istakao je Tinjak i dodao da bi provođenje ove strategije trebalo da doprinese razvoju BiH, ali samo ukoliko postoji politička volja.

Viši stručnjak RCC-a za ekonomski i društveni razvoj Sanjin Arifagić rekao je da se očekuje da će vlasti primjeniti konkretne instrumente i mjere, koje se predlažu ovom strategijom, što će proizvesti nova radna mjesta u privatnom sektoru.

"Govorimo o dodatnoj trgovinskoj investicijskoj integraciji regije, jer tu postoji potencijal, zatim o upravljanju netarifnim barijerama i ostalim stvarima koje sprečavaju bolju saradnju u regiji", rekao je Arifagić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se konkretni instrumenti provedu na adekvatan način, zemlje mogu proizvesti rezultate.

Nakon Sarajeva, radionica će se održati u Zagrebu, Beogradu, Tirani, a prezentacije u Skoplju, Prištini i Podgorici održane su prošle sedmice.

Ove skupove organizuje RCC u saradnji sa resornim ministarstvima BiH, Albanije, Hrvatske, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije.