Posao
0

Prava odjeća za novi posao

Sarajevo-x.com
Za svaki razgovor za posao najbitniji je prvi dojam koji ostavljate na svog mogućeg budućeg poslodavca. Zato je od izuzetne važnosti kako ćete se obući kada krenete na razgovor. Vaš vanjski izgled odaje kakva ste osoba i šta vaš poslodavac od vas može očekivati. No, koja kombinacija odjeće može ubijediti poslodavca?

Tehnologija Ukoliko aplicirate za neki posao u domenu tehnologije, neće vam biti potrebno odijelo. Jednobojne hlače, jeans ipak ne dolazi u obzir, i nešto formalnija majica koja na sebi može imati više boja bit će savršen izbor. Međutim ako aplicirate za neki posao koji je odgovoran i pri samom vrhu upravne hijerarhije u datoj kompaniji, onda su odijelo, košulja i kravata neminovni.

Finansije Ništa nije preciznije od upravljanja i svakodnevnog rada sa novcem Stoga se zahtijeva apsolutna egzaktnost i u vašem izgledu. Ne dozvolite da vam kosa bude "razbarušena“ i nepočešljana. Vaše košulje moraju pratiti jasne crte što znači da nisu dozvoljeni volani i nepravilni oblici. Kontrolišite se kada su u pitanju boje. Nikada nećete pogriješiti ako odaberete sivu, bijelu, crnu ili tamnoplavu boju.

Državne institucije Kada aplicirate za posao u nekoj državnoj instituciji važno je da svom svojom pojavom pokažete svoju odgovornost i ozbiljnost. Zato je najbolji savjet da vaša odjeća, obuća, frizura i nakit budu konzervativni i elegantni. Svoje potrebe za modnim eksperimentisanjem zadovoljite nakon radnog vremena, ali u državnim institucijama se fokusirajte na posao i na obrazovanje koje nosite, a ne na najnovije modne trendove.

Ugostiteljstvo Imidž je sve kada je u pitanju ugostiteljstvo. Pokažite na razgovoru za posao da ste vedra osoba sa kojom svako voli provoditi vrijeme i koja sa svakim zna pronaći zajednički jezik, a sve svoje osobine krunišite lijepom odjećom koja odiše elegancijom i sofisticiranošću. Ugostiteljstvo je mjesto gdje se možete odjenuti nešto slobodnije i u skladu sa svojim privatnim željama, ali pazite da ne pretjerate jer ste ipak došli na razgovor za posao, a ne u diskoteku.