Projekat 400+
0

Poziv poslodavcima za zapošljavanja mladih bez radnog iskustva

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Federalni zavod za zapošljavanje u srijedu objavljuje javni poziv za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva 400+.

Program sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva 400+ bit će realiziran uz pomoć razvojnog programa UNDP-a čiji je cilj zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH. Za područje Federacije BiH osigurana su sredstva u iznosu od 1.217.712 KM.

"Razlika od prethodnih projekata je što mi finansiramo neto platu, a poslodavac je obavezan da plaća sve poreze i doprinose", kazao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić.

Ovim projektom bit će obuhvaćeno znatno više osoba sa srednjom stručnom spremom, a na evidenciji nezaposlenih ima oko 200.000 ljudi sa SSS IV i III stepena. Novčana sredstva osigurali su Federalni zavod za zapošljavanje i Program zapošljavanja i zadržavanja mladih YERP.

"Predviđeno je zaposliti 348 mladih sa SSS te 56 osoba s višom i visokom stručnom spremom. Za osobe sa SSS netoplata je 402, a sa visokom i višom 563 KM. Poslodavac je dužan da isplati platu koju ćemo refundirati i na taj iznos platiti poreze i doprinose", dodao je Šarić.

Realizacija projekta bit će putem kantonalnih službi. Prednost će dobiti oni koji rade u proizvodnim i uslužnim djelatnostima. Pripravnički staž traje šest mjeseci za SSS i 12 mjeseci za VŠS i VSS.

YERP je trogodišnji projekt koji je finansirao Fond španske vlade za dostizanje razvojnih ciljeva.

"Projekt ima tri značajne komponente. Jedan dio tiče se modernizacije obrazovnog sistema, drugi dio su više migracija mladih i statistika te dio u kojem radimo u uskoj saradnji s partnerima gdje se radi na podizanju zapošljivosti mladih ljudi", kazao je nacionalni program menadžer YERP-a Erol Mujanović.

Zabrinjavajući je broj mladih koji žele da napuste zemlju, negdje ih je oko 60 posto pa su organizirani i programi usavršavanja jezika i informatike.

  • Želimo da što veći broj mladih osposobimo da se snađu u ovom sistemu na tržištu rada. To jeste razlog zbog čega nismo sva sredstva usmjerili samo na sufinanisranje zapošljavanja nego sticanje znanja i vještina za tržište rada, dodao je Mujanović.