Posao
0

Potpisan sporazum o zapošljavanju u Sloveniji

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministar za rad, porodicu i socijalna pitanja u Vladi Republike Slovenije Ivan Svetlik potpisali su danas na Brdu kod Kranja Sporazum o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Sporazumom se uređuju uvjeti i postupak zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja građana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i postavljaju opći principi reguliranja međusobnih odnosa između dvije zemlje u zapošljavanju građana BiH u Sloveniji.

U skladu s ovim sporazumom, radnik ili migrant iz BiH mogao bi dobiti posao u Sloveniji u slučaju da je kao nezaposlen prijavljen najmanje 30 dana kod nadležnih javnih službi u BiH te da je stariji od 18 godina.

Sporazum se ne odnosi na državljane BiH koji su zakonito zaposleni u Sloveniji na dan stupanja na snagu ovog sporazuma.

Ovaj sporazum ne odnosi se na radnike kojima je izdata dozvola za stalni boravak ili u Sloveniji borave zbog spajanja s porodicama te koji u Sloveniji borave na osnovu zakona kojima se uređuje međunarodna zaštita, sezonske radnike, rukovodeće radnike, te slučajeve zaposlenja ili volontiranja, kao i usavršavanja u oblasti medicine.

Bosna i Hercegovina u 2010. godini izdala je 71 radnu dozvolu, a u prvom kvartalu 2011. godine 17 radnih dozvola za zapošljavanje državljana Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, broj važećih radnih dozvola za državljane BiH u Republici Sloveniji zaključno s 31. martom 2011. godine iznosi 38.620 radnih dozvola. Potpisani sporazum bit će primjenjivan nakon što bude ratifikovan u parlamentima obiju zemalja.