Posao
13

Posao za 719 pripravnika u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i 504 poslodavca iz Kantona Sarajevo, do kraja jula potpisat će ugovore za zapošljavanje sa 719 pripravnika, a poslodavcima su najinteresantniji pravnici i ekonomisti, građevinski inžinjeri, mašinci i elektrotehničari.

Ugovori će biti potpisani za obavljanje pripravničkog staža za 615 pripravnika sa visokom stručnom spremom (VSS), pet sa višom stručnom spremom (VŠS), 137 pripravnika sa srednjom stručnom spremom (SSS) i 12 pripravnika sa stručnom spremom kvalificirani radnik (KV).

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog zaključaka kojim se utvrđuje lista poslodavaca za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme po javnom poziv od 15. marta 2013. godine iz sredstava osiguranim programima mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2012 i 2013. godini.

Najveći interes poslodavci su iskazali za zapošljavanje pravnika i ekonomista, inžinjera građevine , mašinstva i elektrotehnike, rečeno je Agenciji FENA u JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo".

Poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programima, Služba će mjesečno (12 mjeseci za VSS i VŠS i šest mjeseci za SSS i KV spremu) refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600KM za VSS i VŠS i 500 KM za SSS i KV spremu, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa.