Ekonomski fakultet Sarajevo
0

Počela peta berza rada "Pronađi svoj put"

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu danas je počela peta berza rada Career StartUp, pod motom "Pronađi svoj put".

Osnovni ciljevi ove dvodnevne manifestacije i ove godine su omogućavanje lakšeg pronalaska zaposlenja studentima te osiguranje ferijalne prakse za dio studenata završnih godina.

Emir Kurtić, rukovodilac Centra za razvoj karijere studenata pri Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, rekao je da je berza prvenstveno namijenjena studentima Ekonomskog fakulteta, ali da su i svi ostali više nego dobro došli.

"Prisutno je više od 20 kompanija i nevladinih organizacija koje su tu da ponude ferijalne prakse, zaposlenje ili eventualno volontersko mjesto. Ideja je da studenti dobiju priliku da ostave svoj CV, da razgovaraju s predstavnicima kompanija i pokušaju naći svoje mjesto na tržištu rada. Novo je to što su se kompanije obavezale da će svaka od prisutnih pružiti minimalno jednu ferijalnu praksu studentima u trajanju od jedan mjesec, koja je studentima Ekonomskog fakulteta sastavni dio nastave", kazao je Kurtić.

U sklopu berze rada danas se održava niz radionica , a jedan od predavača je i osnivač portala Posao.ba Edin Mehić.

Također će biti predstavljeni i business planovi, odnosno ideje studenata s različitih fakulteta, a najbolji rad bit će nagrađen s 1.500 KM koje je osigurao sponzor ove berze rada Mikrokreditna fondacija "Prizma".

Sutra je završna aktivnost, okrugli sto o temi "Jadi mladog studenta, ta famozna Bolonja" gdje će se, prema Kurtićevim riječima, studenti suočiti s predstavnicima nekoliko kompanija i predstavnicima akademske zajednice s namjerom da se generalno priča o problemu s kojim se suočavaju studenti koji sada studiraju po tom novom sistemu.

Sponzori ovogodišnjeg Career Start Up-a su : BH Telecom, MKF "Prizma", VGT osiguranje, BTL, Red Bull o Megatrend, a na berzi između ostalih, učestvuje i NVO altruista "Svjetlo".