Posao
0

Pet koraka do povišice

Sarajevo-x.com
Svaki uposlenik smatra da zaslužuje veću plaću od one koju prima, a poslodavac pak smatra da ga i previše plaća pa je teško uspostaviti balans kada je u pitanju nadoknada za rad. Međutim, ukoliko zaista mislite da vas premalo plaćaju, vrijeme je da se izborite za više novca na svome računu.

Razmislite zašto zaslužujete povišicu

Analizom svojih radnih sposobnosti i učinaka na poslu napravit ćete popis argumenata zbog kojih vam se treba povećati plaća. Ukoliko ste premašili opis svoga radnog mjesta preuzimanjem dodatnih obaveza i odgovornosti, onda će vaš šef, ukoliko je odgovoran i savjestan, morati vašu plaću prilagoditi vašim obavezama.

Ne zaboravite koliko vrijedite

Bez obzira koliko nadređeni pokušavaju da vas uvjere da ne možete bolje od njegove kompanije i da vas plaća mnogo više nego zaslužujete iz svoje dobrote i samilosti, nemojte dozvoliti da vas zavaraju. Ukoliko ste zaista savjestan i vrijedan uposlenik, nećete imati problema da nađete drugo zaposlenje. Pošaljite aplikaciju u neku drugu kompaniju i reakcije koje ćete dobiti podići će vaše samopouzdanje i sjetit ćete se koliko vrijedite. Možete također napraviti mali eksperiment: izostanite sa posla nekoliko dana neka vaš šef vidi koji je zapravo vaš dnevni doprinos. Možda i sam shvati koliko vrijedite.

Odaberite pravo vrijeme za pregovore

Znati odabrati pravo vrijeme za pregovore o povišici je od ključne važnosti. Ponedjeljak jutro ili petak poslijepodne nisu pravi momenti za pregovore o plaći. Srijeda je prema brojnim istraživanjima jedan od boljih dana za rasprave takve vrste. Budite blagi, staloženi, smireni i argumentima se izborite za ono što zaslužujete.

Budite realni

Koliko je važno da se ne potcijenjujete i ne dozvolite da vas ponižavaju, jednako je važno da se i ne precijenjujete i da budete realni. Sagledajte sve pozitivne i negativne strane svoga zaposlenja i tražite povišicu sukladnu sa vašim učinkom.

Samopouzdanje

Ključ uspješnih pregovora uopće jeste samopuzdanje i priprema. Budite jasni, smireni i hladni i nemojte se bojati neuspjeha. Pokušajte isključiti emocije iz svega jer njima na poslu zaista nema mjesta. Iako smatrate da su nepravedni prema vama, to je samo posao. Ukoliko ne vidite mogućnost dogovora, potražite drugi.