Zavodi za statistiku
0

Pad zaposlenosti i manjak interesa za nova znanja

FENA
Prema izvještajima entitetskih zavoda za statistiku u prvoj polovini godine zabilježena je različita slika o stanju broja nezaposlenih odnosno porastu i padu broja nezaposlenih u registrima ovih ustanova.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prvih šest mjeseci je zabilježeno 138.170, dok je u istom periodu protekle godine taj broj iznosio 135.524 osobe.

Zavod za zapošljavanje Federacije BiH na evidenciji u 2008. godini je imao zaključno sa junom oko 373.519, dok je u istom periodu ove godine taj broj 344.025 osoba.

Očekuje se da će se trend rasta nezaposlenosti nastaviti s obzirom na ekonomsku krizu koja je utjecala na ionako ''siromašnu'' bh. privredu.

Prema istraživanjima koja su u prvih šest mjeseci ove godine provele nevladine organizacije "Plava sfera" iz Banje Luke i "Roda" iz Sarajeva došlo je i do pada zainteresiranosti nezaposlenih osoba za dodatnom obukom i usavršavanjem kao jednim od vidova za mogućnost pronalaženja posla.

Istraživanje koje je provedeno u sklopu projekta „Doprinos nevladinog sektora razvoju sistema obrazovanja odraslih u BiH“ pokazalo je da su ustanove koje se bave obrazovanjem odraslih zabilježile pad interesovanja novih polaznika za dodatnim usavršavanjem.

Ustanove koje pružaju obuku, naročito one iz manjih sredina, najviše su osjetile pad zainteresovanosti. Veliki broj nezaposlenih se izjasnio da nije zainteresovan za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju Očekuju da se taj trend nastavi i dalje sve dok ne dođe do promjena u samoj privredi, kao i usklađivanja obrazovne ponude s potrebama tržišta rada, saopćeno je iz "Plave sfere" i "Rode".