Posao
11

Otvoren Sajam zapošljavanja u BKC-u

Klix.ba
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu je danas, u petak 21. decembra, u organizaciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u partnerstvu sa portalom Posao.ba, otvoren Sajam zapošljavanja. Sajam će trajati od 10 do 16 sati, a njegov cilj je da pomogne nezaposlenima u potrazi za poslom, te da što bolje poveže one koji nude posao sa onima koji traže zaposlenje.

Na Sajmu zapošljavanja ove godine učestvuju predstavnici oko 40 firmi koje su iskazale potrebu za upošljavanjem radnika i radnica. Firme će na svojim štandovima primati biografije potencijalnih kandidata, a aplikacije svi zainteresirani mogu popuniti na samom Sajmu, što predstavlja jedinstvenu priliku da svi oni koji traže posao stupe u kontakt sa potencijalnim poslodavcima. Na Sajmu se očekuje posjeta od nekoliko hiljada ljudi koji će potražiti priliku za zaposlenje.

Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, je svečano otvorio Sajam zapošljavanja, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ove godine na Sajmu prisutno 40 uglednih firmi. Kamočaji je također dodao da će u sklopu Sajma, u saradnji sa Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketom, u narednih mjesec dana biti organiziran i rad mobilnog CISO Centra – Centra za informisanje, savjetovanje i obuku.

"U ovom Centru će mladi od 15 do 30 godina moći dobiti informacije o obrazovanju u BiH, zanimanjima, tržištu rada, migracijama, vršit će se savjetodavni rad, individualni rad, obuke za aktivno traženje posla, obuke za strani jezik i računare...", pojasnio je Kamočaji. Rad CISO Centra obuhvatit će i kontakte sa obrazovnim institucijama u cilju što boljeg informiranja mladih o obrazovanju. Kamočaji je izrazio nadu da će realizacija ovih aktivnosti povećati broj zaposlenih u Kantonu Sarajevo.

U okviru Sajma će također danas u Hotelu Europe s početkom u 14 sati biti održan i okrugli sto na temu "Realizacija projekata energetske efikasnosti u funkciji zapošljavanja".

Na okruglom stolu će učestvovati Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje KS, Daniela Tošić, konsultantica EBRD-a za energetsku efikasnost na teritoriji BiH, Goran Krstović, Country Coordinator Njemačkog društva za međunarodnu saradnju - Open Regional Fund for South East Europe - Energy Efficiency, Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E Projekta, Said Karalić, Kovan Metalna Industrija Gračanica i Šemsudin Skejić, Krivaja TMK Zavidovići. Moderator okruglog stola bit će Haris Lulić, ekspert za energetsku efikasnost i bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.