Posao
9

Otvoren drugi Klub za traženje posla u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Birou Centar otvoren je još jedan Klub za traženje posla, a namijenjen je nezaposlenim osobama starosne dobi između 18 i 30 godina koji su duže od šest mjeseci na evidenciji i koji su prijavljeni na Birou Centar.

Usluge Kluba Centar mogu koristi i nezaposlene osobe na evidenciji Biroa Stari Grad, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS.

Otvorenju Kluba za traženje posla Biroa Centar prisustvovao je direktor JU“ Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Igor Kamočaj, šefica Biroa Centar Elvedina Sabitović, koji su na neformalnom sastanku razgovarali s mladim, nezaposlenim osobama koji su prisustvovali obuci.

Voditeljica Kluba, karijerna savjetnica Adisa Šarić je predstavila metodologiju Kluba i aktivnosti uz pomoć kojih će članovi na desetodnevnoj obuci steći znanja i vještine relevantne za traženje posla, a koje će dodatno uticati na njihovo samopouzdanje i motivaciju.

Tom prilikom predstavila je mogućnost korištenja web stranice JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, platforme "Za nezaposlene“, te e-biro aplikacije.

Grupa koja broji 16 članova, prvih polaznika Kluba u Birou za zapošljavanje Centar, svjedoči da su mladi zainteresirani za pohađanje obuke.

Klub za traženje posla je u BiH kreiran u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP), a podržan od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju ( SDC), te u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske odnosno kantonalnim službama za zapošljavanje.

Prema rang listi Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koja mjeri uspješnost klubova za traženje posla, grad Sarajevo se nalazi na prvom mjestu u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Ovo je drugi Klub za traženje posla u Kantonu Sarajevo, a u narednom periodu planirano je otvaranje Kluba za traženje posla i u Birou Hadžići.