Posao
0

Opremanje biroa za zapošljavanje mladih u Doboju i Novom Sarajevu

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u Sarajevu, njemačka konsultantska kompanija GOPA, odnosno njeno predstavništvo u BiH, danas je potpisalo ugovore sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo u okviru realizacije aktivnosti "Razvoj oglednih biroa" Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

YEP, švicarski projekt zapošljavanja mladih, u saradnji s javnim ustanovama Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, razvija dva ogledna biroa u Doboju i Novom Sarajevu.

Današnjim ugovorom, GOPA za njih izdvaja po 100.000 KM.

Cilj aktivnosti je reforma službi za zapošljavanje, odnosno njihova promjena u fizičkom smislu (renoviranjem i tehničkom opremom), s fokusom na promjene radnih praksi.

Ovaj pristup podrazumijeva rad s osobljem biroa za zapošljavanje na promjeni organizacione strukture, fokusiranje filozofije rada na korisnike usluga (poslodavce i nezaposlene), orijentaciju na učinke rada te unapređenje radnih praksi i mijenjanje fizičkog okruženja, odnosno infrastrukture.

Službe za zapošljavanje će aktivno raditi na utvrđivanju potreba poslodavaca, razvijati savjetodavne usluge kako bi brže integrirali nezaposlene osobe na tržište rada te pratiti učinke rada da bi se opravdalo ulaganje javnog novca.

Službe za zapošljavanje moraju biti prihvaćene kao pouzdan i kompetentan partner u rješavanju problema na tržištu rada, ističu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Unapređenje jednog biroa je samo po sebi beznačajno ukoliko se ne uspostavi koncept širenja modela kroz sistem.

Ogledni biro predstavlja fizički model koji će inspirirati promjenu. Širenje koncepta će se postići razmjenom dobrih praksi između biroa/službi za zapošljavanje širom Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, navedeno je.

Projekt zapošljavanje mladih (YEP) implementira kompanija GOPA mbH uz podoršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).