Posao
338

Okončan projekat "Bosnia StartUp Cup": Nagrađene najbolje poslovne ideje

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Finalnim takmičenjem poslovnih ideja, okončan je projekat Bosnia StartUp Cup, firme Gillani international.

Riječ je o pilot projektu u BIH namjenjenom mladima i ženama poduzetnicima koji su proteklih mjeseci prošli niz edukacija te kroz mentorstvo nastojali unaprijediti svoje poslovne ideje. Najbolje su i nagrađene vrijednim novčanim iznosima.

Proglašenje najboljih poslovnih ideja u programu Bosnia StartUp Cup firme Gillani international, upriličeno je u Goraždu nakon sedmomjesečnog takmičenja mladih poduzetnika iz cijele BIH.

Prvo mjesto i nagradu od 10.000 KM osvojila je Mirela Hatić iz Tuzle za projekat Mentha proizvodnja prirodne kozmetike, druga nagrada od 3.000 KM pripala je Hasanu Agiću iz Sarajeva koji namjerava pokrenuti uzgoj činčila za izvoz krzna dok je treće mjesto uz novčani iznos od 2.000 KM osvojila Minela Kuduz iz Goražda za proširenje frizerskog salona "Image".

Ove tri odabrane su između 10 poslovnih ideja koje su se našle u finalu programa koji je pokrenula firma Gillani internacional u saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu.

Programom Bosnia StartUp Cup zadovoljni su i sami učesnici koji su ga prepoznali kao dobru priliku za realizaciju ili unaprijeđenje svog biznis plana. Kroz program je predstavljeno 28 poslovnih ideja mladih iz Goražda, Sarajeva, Tuzle, Cazina pa čak i Turske odakle je sa projektom mentorstva stigao profesor engleskog jezika.

"Ako date čovjeku ribu, nahranili ste ga jedan dan. Ako ga naučite pecati, nahranili ste ga doživotno", moto je sa kojim je kompanija Gillani international pokrenula ovaj projekat u namjeri da kroz edukaciju i mentorstvo pomognu mladim ljudima sa dobrim biznis idejama da što prije krenu na tržište i ostvare se kao poduzetnici.

Sličan program u perspektivi bit će realizovan i u zemljama regiona za koje je takođe kompanija Gillani international dobila licencu.