Posao
0

Odobreno sufinansiranje 258 pripravnika u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru javnog poziva Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada - prvo radno iskustvo, koji je početkom decembra prošle godine objavio Federalni zavod za zapošljavanje, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo odobrila je sufinansiranje zapošljavanja 258 pripravnika.

Programom je planirano sticanje prvog radnog iskustva i osposobljavanje za rad u struci za 129 pripravnika s VSS i VŠS, u trajanju od 12 mjeseci i 129 pripravnika s SSS - IV i III stepen u trajanju od šest mjeseci.

Kako je za Agenciju Fena potvrđeno u Službi za zapošljavanje KS, ciljnim grupama sufinasirat će se zapošljavanje svakog mjeseca u brutoiznosu od 460 KM.

Iznos sufinasiranja uvećava se za 10 posto za pripadnike posebne kategorije nezaposlenih mladih osoba kao što su žene, Romi, dugoročno nezaposlene osobe, članovi domaćinstava u kojem nijedan član nije zaposlen i ostale ugrožene kategorije.

Korisnici programa su poslovni subjekti registrirani u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

U Programu nisu mogle učestvovati institucije koje prijem zaposlenika vrše putem Agencije za državnu službu i poslodavci koji su koristili kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera zavoda ili kantonalnih službi za zapošljavanje.

Poslodavcu se po Programu odobrava zapošljavanje jedne osobe ukoliko imaju pet zaposlenika, odnosno tri ukoliko imaju deset zaposlenih radnika. Poslodavci koji imaju 30 i više zaposlenih mogli su po ovom programu zaposliti deset osoba.

Javnim pozivom omogućeno je mladim nezaposlenim osobama da koriste obrazac Inicijativa, to jeste da sami sebi pronađu poslodavca koji će im pod uvjetima Programa omogućiti prvo radno iskustvo.

Do sada je na adresu JU Služba za zapošljavanje pristiglo 780 aplikacija, a s 15 poslodavaca je ugovor potpisan, tako da su neki od aplikanata već počeli raditi na svom prvom radnom mjestu, rečeno je za Agenciju Fena u Kantonalnoj službi za zapošljavanje.