Pomoć nezaposlenima i učenicima
0

Objavljen "Vodič za upis u srednju školu"

Potpis: N. G.
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Zusammenarbeit (GIZ) pokrenuo je web-stranicu abecedakarijere.ba i izdao priručnik "Vodič za upis u srednju školu".

Web-stranica abecedakarijere.ba mjesto je na kojem svi zainteresovani mogu pronaći različite sadržaje koji im mogu pomoći pri planiranju, razvoju karijere i pronalasku ili promjeni zaposlenja.

"Vodič za upis u srednju školu" namijenjen je svim osnovcima kako bi lakše dobili informacije o srednjim školama i savjete o odabiru iste.

Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, kazao je "da će obrazovanjem doći do smanjenja stope nezaposlenosti".

"Mladi se trebaju educirati za zanimanja prema potrebama tržišta rada", rekao je Šarić i dodao: "Da se na web-stranici mogu pronaći veoma korisni podaci i informacije".

Axel Sachs, direktor GIZ-a za BiH i Hrvatsku vođa projekta "podrška obrazovanju odraslih u BiH", izjavio je da je "saradnja GIZ-a i FZZZ primjer dobre saradnje".

Sachs je kazao da je u svakoj zemlji ova knjiga drugačije i da je rađena prema zahtjevima tržišta rada.

Podsjećamo, u ranijem izvještaju FZZZ najtraženija zanimanja u Federaciji BiH su prodavač (407), šnajder (358), stolar (166), tesar (164), manuelni radnik (151), zidar (133), ekonomista (111), tekstilni tehničar (109), utovarivač otpada (100) i mašinski tehničar (93). Dok su najbrojnija zanimanja prema očekivanom višku: nastavnici u srednjoškolskom, osnovnoškolskom i predškolskom obrazovanju (810), radnici za jednostavne poslove (119), šumarski tehničari i radnici (88), monteri alatnih mašina (57), prodavači (48) i građevinski radnici (40).