Posao
0

Nova uredska bolest – dosada!

Sarajevo-x.com
Kada dođete s posla kući, toliko ste umorni da ne možete čak gledati televiziju? Ne možete se skoncentrisati ni na najjednostavniju aktivnost? Vi niste premoreni, vas jednostavno ne cijene dovoljno na poslu i ne daju vam potrebne izazove. Autor Peter Werder smatra da je dosada nova uredska bolest.

"Nakon istraživanja za potrebe moje nove knjige otkrili smo da 15% uposlenika u samo jedenoj kompaniji pati od dosade što ih čak više izmori nego da su radili čitav dan i doprinosili efikasnom poslovanju", kazao je u razgovoru za Reuters Peter Werder, autor knjige "They are seriously underchallenged".

Mnogim radnicima je obavljanje poslova toliko dosadno da većinu svoga radnog vremena provode simulirajući rad. Takvo ponašanje stvara više stresa nego učinkoviti rad. Rezultati takvog ponašanja su ozbiljne depresije.

"U današnjem vremenu lakše je priznati da ste alkoholičar nego vašem nadređenom reći da vas ne cijeni dovoljno i da se vaše sposobnosti ne koriste na pravi način“, smatra Werder.

Kako biste saznali da li je u vašim poslovnim prostorijama zavladala nova uredska bolest zvana dosada, odgovorite na sljedeća pitanja. Ukoliko većinu njih odgovorite afirmirajuće, onda vam je na poslu dosadno i podložniji ste depresijama.

  1. Da li obavljate privatne obaveze u toku radnog vremena?
  2. Osjećate li da nemate dovoljno izazova na poslu?
  3. Da li se nekada pretvarate da ste zauzeti?
  4. Da li ste često premoreni poslije posla iako u toku radnog dana niste bili izloženi posebnom stresu i niste morali obavljati dodatne obaveze?
  1. Da li ste nesretni sa svojim poslom?
  2. Smatrate li da je vaš posao beznačajan?
  3. Da li biste posao koji obavljate mogli završiti ranije nego što to trenutno činite?
  4. Bojite li se promijeniti posao samo zbog straha od manje plaće?
  5. Da li se dopisujete putem e-maila sa prijateljima tokom radnog vremena?
  6. Da li vas posao samo površno zanima?