Posao
0

Nova pravila za strance u Britaniji

FENA
Svi strani radnici koji žele živjeti i raditi u Velikoj Britaniji morat će naučiti engleski jezik prije nego što im bude dozvoljen ulazak u tu zemlju, piše na naslovnici Sunday Telegraph.

Ovaj list piše da će, zahvaljujući novim pravilima koja premijer Gordon Brown tek treba objelodaniti, broj stranih radnika svake godine koji dolaze u Britaniju biti smanjen za 35.000 ljudi. Nova pravila odnosit će se ponajviše na one izvan Evropske unije koji žele raditi i nastaniti se u Britaniji.

Sunday Telegraph konstatira da je riječ o još jednom pomaku laburističkog premijera udesno, čime se manevarski prostor njegovoga političkog protivnika, vođe konzervativaca Davida Camerona, značajno smanjuje.

Pitanje imigracije je jedno od ključnih izbornih pitanja i Brown je sada zauzeo teritoriju koja tradicionalno pripada konzervativcima, a koje oni, u uglavnom atmosferi političke korektnosti, i u pokušaju da se prikažu kao stranka modernih shvatanja, nisu smjeli pokrenuti.

Ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith objašnjava da svi koji žele živjeti u Britaniji treba da poznaju jezik i kulturu te zemlje te se integriraju u društvo.

Po novom sistemu bodovanja svi imigrinati bit će podijeljeni u tri kategorije - visoko, srednje i niskokvalificiranih, i samo onima iz prve dvije kategorije bit će dozvoljeno da se trajno nastane u Britaniji.

Još se odlučuje o tome da li će test poznavanja jezika biti obavezan za posljednju grupu - nekvalificiranih radnika.

Od ovih pravila bit će izuzet samo mali broj došljaka, kao naprimjer, strani nogometaši koji su sklopili ugovor s nekim od klubova Premijer lige.