Posao
0

Navike koje vaš šef mrzi

Sarajevo-x.com
Nadavno ste se zaposlili i zaista se želite maksimalno založiti kako biste impresionirali svoga šefa. Ovo zasigurno jeste odličan stav, ali to nije dovoljno. Istina je da kada zakoračite u poslovni svijet sa sobom ponesete neke svoje lične navike kojih biste se trebali čim prije riješiti jer su one iritirajuće i dosadne – pogotovo za vašeg šefa.

Pasivni ste Nijedan šef na planeti ne želi vam stalno govoriti šta je vaš posao i šta to vi zapravo trebate raditi. U normalnom poslovnom okruženju, on će vas upoznati sa vašim zadacima, a sve ostalo treba sami da riješite. Ukoliko ne pokažete inicijativu i sami ne uključite mozak u svoj poslovni dan, vaš šef će shvatiti koliko ste lijeni i ubrzo ćete ostati bez posla.

Preaktivni ste Suprotna od prethodne navike jeste hiperaktivnost u poslu i miješanje u oblasti koje:

  1. vas se apsolutno ne tiču
  2. nemate pojma o njima
  3. vidi se da pričate gluposti samo kako biste se "ulizali“ nadređenima
  4. svako primjećuje koliko ste očajni i djelujete smiješno

Stalno se opravdavate Ukoliko niste obavili neki zadatak koji ste dobili, iznesite svoje razloge šefu, priznajte grešku i nastavite dalje. Ni u kom slučaju nemojte se pokušati opravdati rečenicama kao što su : "Nisam dobio/la istraživanja na vrijeme, kolege nisu ispunile svoj dio posla tako da ja….“. Naime, kada se uposlenik previše opravdava, to je navika koja šefa najviše nervira. Stoga, priznajte i krenite dalje, nemojte nervirati svoje nadređene suvišnom pričom.

Žalite se Ako imate naviku da se stalno žalite na nešto - vama uvijek nešto smeta i vi bez razmišljanja govorite o tome pa čak i svome šefu, znajte da ste na putu ka izlaznim vratima kompanije. Sasvim je logično da stvari neće biti uvijek onakve kakvim ih vi zamišljali, ali shvatite da kompanija u kojoj radite ne postoji zbog vas. Vi ste tu nešto pogrešno shvatili. Naime, ne moraju se oni prilagođavati vama, već vi njima. Ukoliko zaista stvari između vas ne funkcionišu, onda budite hrabri i mudri. Pronađite novi posao i napustite kompaniju, ali nemojte očekivati da se oni prilagode vama jer se to nikada neće desiti.

Postavljate previše pitanja U vašoj mašti vi ćete radite u kompaniji u kojoj ćete biti ravnopravni sa ostalima, u kojoj će se uvažavati i cijeniti vaše mišljenje i u kojoj ćete imati pravo odlučivanja o važnim pitanjima sa ostalim uposlenicima. Međutim, stvarnost izgleda malo drugačije. Poslodavac mrzi kada postavljate suviše pitanja. Shvatite da ga tako samo iritirate i nervirate. Ne možete očekivati da vas odmah uključe u sve bitne procese u kompaniji. Prvo morate steći njihovo povjerenje i nemojte ni vi tek tako olako poklanjati svoje povjerenje nekome. Možda nakon izvjesnog vremena shvatite da ta kompanija nije za vas i da ne želite biti dio svega. Budite dostojanstveni i razmislite prvo za koga radite.