Eurostat
0

Najteže se zapošljavaju žene sa djecom

SRNA
U svim zemljama EU zapošljavanje je teže za žene, a šansa da žena ima stalan posao opada sa brojem djece, pokazalo je najnovije istraživanje evropske agencije za statistiku - Eurostat.

Udio zaposlenih žena u populaciji zaposlenih u svih 27 članica EU je 75,8 posto. Međutim, udio zaposlenih žena sa dvoje djece je 69 odsto, a sa troje ili više djece 54,7 posto.

Kada je riječ o muškarcima, broj zaposlenih je 90 postoza one koji imaju dvoje i više djece.

U EU je registrovano 200 miliona domaćinstava, od čega 25 posto čine parovi bez djece, 23 posto parovi sa djecom, 17 posto žene bez djece, a 13 posto muškarci bez djece. Žene sa djecom čine četiri posto domaćinstava nasuprot samo 0,5 posto muškaraca koji žive samo s djecom, pokazalo je istraživanje. 

U svim članicama EU više je žena koje su same, a broj žena koje same brinu o djeci je sedam puta veći nego broj muškaraca.

Udio žena u populaciji matične zemlje koje žive same s djecom u EU najmanji je u Grčkoj (ispod dva posto), ili u Rumuniji, Malti, Finskoj (oko dva posto), a najveći u Velikoj Britaniji i Estoniji ( sedam posto), ili Irskoj, Letoniji i Litvi (šest posto). U svim članicama EU, procenat muškaraca koji sami brinu o djeci je ispod jedan posto.

Najviše samica bez djece je u Finskoj (23 posto), Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Litvi (20 posto), a najmanje u Grčkoj, Malti, Španiji i Portugalu (ispod devet posto).
Kada je riječ o bivšim jugoslovenskim zemaljama, u Hrvatskoj 19,7 posto žena živi bez partnera, nasuprot 13,8 posto muškaraca. Samih žena sa djecom je 1,8 posto, dok je samo 0,2 posto muškaraca koji žive sami s djecom. Najviše je parova bez djece (27 posto), potom 19,5 posto domaćinstava gdje su oba roditelja i djeca. Čak 31 posto domaćinstava vodi se kao "drugi tip domaćinstva" - na primjer više generacija pod istim krovom.

Procenat ovakvih domaćinstava u Makedoniji je 50,9 posto, a u Turskoj 35 posto. U EU, najviše ovakvih domaćinstava ima Malta (39 posto), Španija (32 posto), Slovačka, Rumunija, Litvanija, Bugarska (iznad 32 posto). Dosta takvih porodica ima i u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Poljskoj (od 28 do 31 posto), a najmanje u Holandiji i Finskoj (oko osam posto).

U okviru drugog pitanja Evrostata koje se odnosilo na zdravlje, odgovori žena i muškaraca bili su različiti, pa su tako žene odgovorile da se osjećaju zdravo u Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Kipru (više od 75 posto), a muškarci u Irskoj, Švedskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji (više od 82 posto).

Žene slabog zdravlja su u Portugalu, Mađarskoj (više od 20 posto), a muškarci u Mađarskoj i Poljskoj (oko 17 posto).