Istraživanje
0

Najgori posao je rad na naftnoj platformi

SRNA
Rad na održavanju naftne platforme najgore je rangirani posao u novom istraživanju web-stranice CareerCast, dok je posao softverskog inženjera najpoželjniji.

Radnici na naftnim platformama i gasovodima plaćeni su najslabije u odnosu na nivo stresa i fizičke napore koje podnose, pokazuju rezultati istraživanja.

   Oni često rade u smjenama od po 12 sati, izloženi su svim vremenskim uslovima na teško pristupačnim terenima i sedmicama su odvojeni od svojih porodica.

   Za sve napore koje trpe i uloženi trud godišnje su plaćeni oko 32.000 dolara.

   Sa druge strane, softverski inženjeri izloženi su znatno manjem stresu, neznatnim fizičnim naporima i lako pronalaze posao koji im godišnje, u prosjeku, donese zaradu od 87.000 dolara.

    "To je odlično zanimanje. Softver je prisutan u praktično svakom uređaju u našim svakodnevnim životima - telefonima, automobilima, kućnim aparatima - i ta pojava je sve raširenija", izjavila je Nancy Mead sa Instituta za softverski inženjering Univerziteta Carnegie Mellon.

    Ona je, ipak, dodala da nije neobično da softverski inženjeri rade prekovremeno i vikendima, mnogo putuju zbog posla i da mnoge projekte moraju da završe u određenim rokovima i budžetima.
    Prema podacima  CareerCasta, u poželjna zanimanja spadaju pozivi matematičara, činovnika, statističara i analitičara kompjuterskih sistema.

    U najnepopularnije profesije svrstani su poslovi radnika u željezari, drvosječe, radnika koji pokriva krovove i vozača taksija.