Nakon povećanja poreza
0

Na udaru zanatlije i trgovci u RS-u

FENA
Doboj
Doboj
Svakodnevno zatvaranje malih radnji u Republici Srpskoj nije mimoišlo ni Doboj.

Nakon uvođenja fiskalizacije, konkurencije u većim tržnim centrima te ovogodišnjih mjera Vlade RS koje su uvjetovale povećanje poreza i doprinosa, vlasnici trgovina, ali i zanatskih radnji teško se mogu izboriti za ostanak na tržištu.

Dobojska regija broji oko 5.000 preduzetnika, a najteže je trgovcima po pitanju novih nameta na plaće, koji iznose oko 70 maraka na mjesečnu zaradu od oko 400 maraka.

Dok u Vladi RS-a ne razmišljaju o vraćanju na stare porezne stope, predložen je novi zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, o kojem je u formi nacrta vođenja i javna rasprava.

Jedna od novina je “majstorski ispit i zvanje”, ali i mjesečna članarina od dvije marke što bi trebalo da omogući organiziranje i rad zanatsko-preduzetničke komore.

Vlasnici zanatskih radnji, međutim, nadaju se da će nova zakonska rješenja pojednostaviti proces registracije preduzetničke djelatnosti, te naglašavaju da je za uspješno obavljanje djelatnosti neophodno osigurati bolje uvjete za rad privrede i aktivnije uključiti male preduzetnike u kreiranje poslovnog okruženja.