Posao
0

Na sajmu zapošljavanja u Domu mladih 48 poslodavaca

FENA
Na petom Sajmu zapošljavanja, koji se danas održava u Domu mladih Centra Skenderija, 48 poslodavaca s područja Kantona Sarajavo iskazali su potrebe za 366 radnika.

Sajam je organizirala JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo s ciljem da se nezaposlenim osobama omogući apliciranje na više radnih mjesta i kod više poslodavaca, a poslodavcima da odaberu odgovarajuće kadrove direktnim kontaktom nezaposlenih osoba i poslodavaca.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Vahid Muharemović istakao je da na ovogodišnjem sajmu učestvuje više poslodavaca nego što je to bilo prethodnih godina. Četiri prethodna sajma u organizaciji ove službe posjetilo je više od 18.500 građana i na njima je učestvovalo 175 poslodavaca koji su tražili 2.069 radnika.

"Rezultat prethodna četiri sajma je zapošljavanje 1.562 osobe sa evidencije nezaposlenih kod poslodavaca koji su učestvovali na tim sajmovima“, kazao je Muharemović.

U oktobru 2011. na evidenciji Službe za zapošljavanje KS bilo je registrovano 68.915 nezaposlenih osoba. Prosječan broj evidentiranih nezaposlenih osoba u prvih deset mjeseci 2011. godine je 69.000, što je povećanje za 1.571 ili 2,33 posto u odnosu na prosječan broj evidentiranih nezaposlenih u 2010.

Sajam je zvanično otvorio premijer KS Fikret Musić koji je naglasio značaj održavanja ovakvih manifestacija, te zaželio da poslodavci koji kandidiraju svoje zahtjeve za ljudskim resursima budu u prilici da izaberu i zaposle kvalitetne kadrove koji će im omogućiti zaradu, širenje poslovanja i otvoriti prilike i za nova zapošljavanja.

Partneri ovogodišnjeg sajma su BoljiPosao.ba, Federalni zavod za zapošljavanje i Privredna komora Kantona Sarajevo.

Sajam zapošljavanja u Domu mladih Centra Skenderija otvoren je danas do 16 sati.