Većina šalje SMS
0

Na koji način javljate šefu da nećete doći na posao

Sarajevo-x.com
Sve više je radnika koji i ne pokušavaju nazvati svog šefa i reći mu da su bolesni, umjesto toga šalju SMS poruke.

Četvrtina zaposlenika priznala je da slanjem SMS poruke izbjegava telefonsko objašnjavanje zašto neće doći na posao i zbog čega su ustvari bolesni. Također, jedna od šest osoba priznaje da čak ne šalje ni SMS poruku, već da putem Facebooka javljaju da neće doći na posao.

Međutim, oko 15 posto šefova vjeruje da, kada im uposlenik javi da je prehlađen i da zbog toga ne može raditi, radinik zapravo laže da bi dobio slobodan dan.

To nepovjerenje je dovelo do toga da šefovi također imaju vlastitu igru pa na društvenim mrežama provjeravaju da li su im radnici slagali o bolesti. Dvadest posto šefova priznaje da pokušava na Facebook profilu svojih uposlenika provjeriti da li su lagali.

Neki šefovi su priznali da zovu uposlenike koji ne dođu na posao sa različitih brojeva tako da uposlenik ne može otkriti ko ga zove, a jedan od dvadeset je rekao da čak ide u provjeru kućama svojih uposlenika.

Isto istraživanje je pokazalo da oni koji nazovu šefa da kažu kako su bolesni pokušavaju zvučati kao da su promukli ili pokušavaju kašljati kako bi bili što uvjerljiviji.

Trećina ljudi koji jave da neće doći na posao su oprezni kada je u pitanju korištenje Facebooka taj dan. Čak 34 posto njih kažu da izbjegavaju koristiti Facebook da ne bi podgrijali sumnju kod šefova.

No, istraživanje kaže da ne očekujete ni simpatije svojih kolega kada se sljedećeg dana vratite na posao, jer će i oni biti sumnjičavi i ispitivati vas šta ste radili prošlog dana, piše Daily Mail.