Posao
0

Muškarci su najzadovoljniji ako zarađuju više od svojih kolega

Sarajevo-x.com
Visoka plata je sigurno na vrhu liste želja svake osobe, ali kad se radi o muškarcima, činjenica da zarađuju više od svojih muških kolega pričinjava im veće zadovoljstvo nego neke druge stvari.

Naučnici iz Bona u Njemačkoj su odlučili pomoću skeniranja mozga istražiti kako novčane nagrade utiču na zadovoljstvo i samopouzdanje muškaraca. Za testiranje su odabrali 38 dobrovoljaca koji su dobili određene zadatke koje su trebali ispuniti. Za svaki uspješno izvršen zadatak bili su nagrađeni sa 30 do 120 eura i u svakom trenutku su znali koliko su novca dobili drugi ispitanici za izvršene zadatke.

Otkrili su da "centar za nagrađivanje" u njihovom mozgu, koji inače pozitivno reagira na iskustva poput konzumiranja ukusne hrane, postizanja zadanog cilja, seksa, pa čak i pobjeđivanje nogometnog tima za koji navijaju, reagira kada muškarac dobije novac za neki izvršeni zadatak. I ne samo to – dokazali su da je jako bitno da su dobili više novca od svojih kolega, bez obzira da li su jednako uspješno izvršili zadatke.

Rezultati su iznenadili njemačke naučnike jer su se našli u kontradikciji sa ekonomskom teorijom koja sugeriše da je važna samo veličina novčanih primanja, a ne njihovo poređenje sa primanjima drugih ljudi.