Posao
3

Mladi dobili priliku za lakše zapošljavanje zahvaljujući doedukaciji

Piše: A. U.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U okviru projekta pod radnim nazivom "Pomoć za samopomoć", njemačka Fondacija Wings of Hope iz Minhena i Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva organiziraju ceremoniju dodjele internih certifikata za 55 polaznika koji su uspješno završili šestomjesečnu praktičnu doedukaciju.

Dodjeli će prisustvovati predstavnici iz svih devet projektnih regija u oba entiteta.

"Imat ćemo priliku da se podsjetimo na to koje su aktivnosti realizirane u okviru ovogodišnjeg projekta te ko je sve bio učesnik praktične doobuke i još jednom promovisati sam projekt i njegove rezultate, te na neki način pružiti smjernice za ono što planiramo realizirati u narednoj godini", izjavio je za naš portal Elvir Čaušević, koordinator projekta.

U projekt je bilo uključeno 59 polaznika, od kojih je 35 bilo stipendirano iz projektnih sredstava, preko Fondacije Wings of Hope i Udruženja Progres, dok je od sredstava Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke stipendirano ostalih 24 polaznika, odnosno udio u njihovoj bruto plaći. Oni su svi bili prijavljeni kod svojih poslodavaca i izmirene su sve obaveze ka njima, a stipendirali su ih i sami poslodavci.

Projekat se implementira u oba BiH entiteta i predstavlja direktnu pomoć mladim ljudima, sa akcentom na stručnom osposobljavanju, prevazilaženju osjećaja nemoći, stabilizaciji ličnosti, samim tim i društva u cjelini. Cilj je na neki način osigurati održivost i stabilnost projekta te u svih devet regija projekta imati institucionalno sufinansiranje.

"Projekt je specifičan po više osnova, a jedna od njih je ta da je fokus na mladim ljudima do 35 godina, koji su završili neki zanat, a u saradnji sa institucijama vrši se odabir poslodavaca i selekcija polaznika. U okviru šestomjesečne doobuke, uz kontinuirano mentorstvo unutar same firme, mladi ljudi se prekvalifikuju ili doobuče za ono za šta su se usavršavali u srednjoj školi. Iskustvo nam govori da nerijetko mladi, kada završe srednju školu, nisu dovoljno osposobljeni za rad u svojoj struci. Budući da se projekt realizira od 2005. godine, dobar dio mladih ljudi, od njih 400, koliko ih je prošlo doobuku, danas radi. Kod poslodavaca kod kojih su bili na doobuci ili su, zahvaljujući iskustvu koje su stekli, postali konkurentniji na tržištu rada i lakše našli posao", rekao nam je Čaušević.