Posao
1

Kravice kod Bratunca: Žene formirale zemljoradničku zadrugu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Žene iz sela Kravice kod Bratunca osnovale su Opštu poljoprivrednu zadrugu "Žena", s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđenja efikasnije distribucije, skladištenja i prodaje voća i povrća.

Inicijatori i realizatori ideje formiranja poljoprivredne zadruge bile su žene članice kravičkog Udruženja žena "Maja" koje već 11 godina provodi aktivnosti i edukacije za usavršavanje poslovnih vještina i poboljšanja tržišnih veza svojih članova.

Žene formiranjem zadruge žele stvoriti uslove za intenzivnije i stručnije bavljenje ovom privrednom granom, za korištenje naučnih dostignuća u proizvodnji.

Želja je da članice zajednički nastupaju na sajmovima, prezentacijama i osvajanju tržišta i da obezbijede kontinuirane isporuke i naplatu proizvedenih roba kako bi omogućile ostanak i život na selu.

Poljoprivredni proizvođač Rada Đurić, koja se bavi uzgojem voća i povrća u plastenicima, kaže da je prethodnih godina uspijevala prodati svoje proizvode u prodavnicama i na pijacama u okruženju.

"Takav način plasmana robe oduzima puno vremena i odsutvovanje iz plastenika što utiče na prinose i njihov kvaliltet. Preko zadruge će to ići lakše i efikasnije i omogućiće se ženama koje nisu ranije uspijevale da prodaju svoje proizvode to učine i ostvare prihode za život i dalju proizvodnju", kaže Đurićeva.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Zdravka Pajić kaže da je zadovoljna otkupom voća, ali da je problem plasman povrća.

"Za maline, kupine i borovnice pojave se kupci svake godine, najčešće su to nakupci, ali plasman povrća bio je nesiguran i mnogo toga je propadalo. Nadamo se da će zadruga sklopiti ugovore sa nekim trgovačkim lancima i prerađivačima, te da će se izgraditi jedna hladnjača gdje bismo skladištili svoje proizvode do isporuke kupcima", rekla je Pajićeva.

Ova zadruga, u početku svog rada okuplja 60 žena kooperanata koje proizvode desetina tona paradajza, paprike, krastavaca i drugog povrća, ali i velike količine malina, kupina, jagoda, borovnica, višanja, jabuka, krušaka, šljiva i drugog voća.

Predsjednica Udruženja žena "Maja" Nada Marković kaže da će zadruga omogućiti da zakonito plasiraju svoje proizvode putem kooperantskih ugovora.

"Pojavljivali su se zainteresovani kupci za naše proizvode prethodnih godina, ali prodaju nismo mogle ostvariti na zakonit način jer nismo mogle izdati račune i fakture za robu i kupci su odustajali", rekla je Markovićeva.

Ona ističe da će zadruzi biti potrebni stručni kadrovi za edukovanje i obuku poljoprivrednika da steknu znanja koja će im omogućiti postizanje što boljih proizvodnih rezultata.

Zbog prestanka rada svih industrijskih kapaciteta u Bratuncu nakon rata i nemogućnosti zapošljavanja u fabrikama ovdašnjem stanovništvu ostala je poljoprivreda kao jedina mogućnost za rad i ostvarivanje prihoda za egzistenciju i ostanak na selu.

Osnivanje poljoprivredne zadruge u Kravici pomogli su međunarodna organizacija Care International i opština Bratunac.