Posao
0

Kako ostati fokusiran na poslu

Sarajevo-x.com
Imate li problema sa koncentracijom na poslu? Rok za završetak vašeg radnog zadatka polako ističe, a u uredu je haotično stanje, koje vam stvara još veći pritisak? Evo nekoliko kratkih, ali korisnih savjeta, koji vam mogu pomoći da se lakše fokusirate na svoj posao.

Naspavajte se

Vaša koncentracija zavisi od vašeg bioritma. Potrebno je organizmu osigurati dovoljno sati sna svaki dan, da bismo mogli biti produktivni. Pokušajte leći dva do tri sata ranije, nego što to inače činite. Neka vam to postane navika koju ćete upražnjavati radnim danima.

Ne dopustite da vas ometaju

Ne dozvolite da vas radne kolege ometaju privatnim razgovorima. Zbog napornih i pričljivih osoba neki uposlenici preferiraju raditi u ograđenim radnim prostorima, radije nego u zajedničkim uredima. Stavite si čepiće za uši, ili možda slušalice od iPoda ili CD playera, ako vam to više odgovara. Ako vas neko konstantno ometa, mirno pristupite toj osobi i objasnite da ćete sa njom razgovarati kada obavite svoje radne zadatke. Kasnije ispunite obećanje koje ste dali vašem radnom kolegi.

Unaprijed isplanirajte radne zadatke

Koristite softver namijenjen projekt menadžmentu, koji će vam pomoći da ogroman radni projekat podijelite na manje zadatke i odredite vremenski rok za svaki zadatak pojedinačno. Powerpoint je također odličan alat, naročito za pripremanje prezentacija, a može se vrlo lako koristiti.

Vodite računa o vlastitom zdravlju

Brinite se o vlastitom zdravlju. Držite se redovnih obroka, u protivnom vam može opasti razina šećera u krvi. Pravite kratke pauze, ustanite se i prošetajte po uredu kad god imate priliku.

Vezani članci