Posao
0

Kako izaći nakraj sa napornim šefom

Sarajevo-x.com
Mnogi ljudi imaju problem izaći nakraj sa komplikovanim, napornim, zahtjevnim poslodavcem, mogućim rasistom, seksistom, nacionalistom ili osobom koja jednostavno uživa u maltretiranju uposlenika. Na Internetu smo za vas pronašli nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prevaziđete neugodne situacije sa šefom.

1. Analizirati radnje

Napravite jednu detaljnu analizu vašeg rada. Pokušajte uočiti da li se izmijenila kvaliteta vašeg rada otkako imate ovog šefa. Da li je kvalitet vašeg rada oslabio? Ukoliko jeste, pokušajte se ponovo fokusirati na projekte i potrudite se uočiti da li su se sa novim rezultatima pojavile ikakve promjene u raspoloženju vašeg šefa.

2. Sačiniti listu primjera lošeg ponašanja poslodavca

Pokušajte se usredotočiti i sastaviti listu primjera koji ukazuju na loše poslodavčevo ponašanje. Sjetite se svih neetičnih, neprofesionalnih ili pogrdnih komentara i zapišite ih, ali izostavite vaše emotivne reakcije ili stanja, koja su u vama izazvali poslodavčevi postupci.

3. Pronaći mentora

Ukoliko ste zaljubljeni u firmu i u posao, a ne možete se nositi sa šefom, jedno od rješenja bi bilo da razvijete mentorski odnos sa drugom, vama nadređenom osobom, koja može biti i iz drugog odjeljenja firme.

4. Izvijestiti kadrovsku službu

Posljednja stvar koju biste trebali učiniti je kadrovskoj službi prijaviti ponašanje nadređenog. Ovo može izazvati pozitivne ili negativne reakcije. Kadrovska služba će najvjerovatnije učiniti nešto kako bi razriješila novonastalu situaciju. U najgorem slučaju može vas se klasificirati kao osobu koja se nepotrebnoi žali, čime će se tenzije između vašeg šefa i vas samo povećati.

5. Ne upecati se na prvu

Ukoliko je menadžment vašeg šefa loš, ne znači da i vi njemu morate odgovoriti lošom mjerom. Pokušajte odgovoriti profesionalizmom. Ukoliko vas nadređeni vrijeđa ili omalovažava, smireno mu objasnite da takav pristup ne rješava srž problema i da postoji bolji način rješavanja problema. Ukoliko je vaš poslodavac tip koji vam ne da mira i stalno vas provjerava, pokušajte mu objasniti da se ne osjećate ugodno kad vam je on konstatno za vratom. U većini slučajeva takve će se osobe povući.

6. Poznavati granicu tolerancije

Ukoliko se zbog ponašanja nadređenog osjećate loše, konačno maltretiranje može postati ozbiljan problem. Ponekad razgovor sa šefom može biti efikasan. Važno je razgovarati s nadređenim o problemima i vidjeti da li je moguće pronaći kompromisno rješenje. Ukoliko se maltretiranje i zadirkivanje nastavi i počinje se odražavati na vaše zdravlje i osobni život, a vi sve slobodne dane koristite kako biste se udaljili od posla, vrijeme je da napustite firmu.

7. Ne žrtvovati zdravlje

Najgora stvar koju možete uraditi jeste ništa ne uraditi. Bitno je znati da se problemi ne rješavaju sami od sebe. Nijedan posao, šef ili firma nisu vrijedni vašeg zdravlja ili samopouzdanja. Ukoliko ne možete riješiti problem i znate da vaš poslodavac neće promijeniti svoje ponašanje, poradite na kontaktima i počnite tražiti novi posao. Potrudite se ne dati otkaz dok ne pronađete novi posao.