Posao
3

"Jugoistočna Evropa 2020": U Sarajevu predstavljanje strategije za milion radnih mjesta

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prvi nacrt strategije "Jugoistočna Evropa 2020" za otvaranje miliona novih radnih mjesta u regiji bit će predstavljen danas u Sarajevu, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ovaj dokument pripremio je Sekretarijat RCC uz konsultacije sa vlastima i inicijativama iz jugoistočne Evrope, saopšteno je iz RCC-a.

Glavni cilj strategije je poboljšanje uslova života u regiji i vraćanje konkurentnosti i razvoja u centar pažnje.

Najvažniji ciljevi obuhvataju rast zaposlenosti sa 39 na 44 posto, više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog trgovačkog prometa, sa 94 na 210 milijardi eura, povećanje BDP-a po stanovniku u regiji sa sadašnjih 36 posto na 44 posto prosjeka EU, te povećanje broja visokoobrazovanih ljudi za 300.000 u sklopu radne snage.

"Postizanje ovih ciljeva trebalo bi doprinijeti otvaranju miliona novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine. Da bi se to ostvarilo, moraju se unaprijediti inovacije, vještine i trgovina, a vlade trebaju biti mnogo efikasnije nego što su to danas", navodi se u saopštenju.

Radionicu u Sarajevu otvorit će sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak, dok će koordinator za strategiju "Jugoistočne Evrope 2020" i viši stručnjak RCC-a za ekonomski i društveni razvoj Sanjin Arifagić predstaviti strategiju. Na prezentaciji će učestvovati i predstavnici Delegacije EU.

Nakon Sarajeva, radionice će biti održane u Zagrebu 17. septembra i Beogradu 18. septembra te u Tirani 1. oktobra. Prezentacije u Skoplju, Prištini i Podgorici održane su prošle sedmice.

Skupove organizuje Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju u saradnji sa resornim ministarstvima Albanije, BiH, Hrvatske, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije, te samoproglašenog Kosova.

Početak radionice zakazan je za 10:00 sati u Hotelu Holiday Inn.