Posao
0

Intervju za posao: Koja je vaša najveća slabost

Sarajevo-x.com
Američki lifestyle magazin AskMen.com odlučio je pomoći vam sastaviši listu odgovora na pitanje "Koja je vaša najveća slabost?", koje se često postavlja na intervjuima za posao.

Zamislite situaciju u kojoj je sve u savršenom redu. Stigli ste na vrijeme, uspostavili susret očima i spremno odgovarate na pitanja upućena vam na intervjuu za posao. Samo što niste dobili posao. Onda čujete pitanje: “Šta je vaša najveća slabost?” Znate da ne biste trebali odgovoriti prebrzo pa koristite sve potrebno vrijeme dok se ne odlučite za pravi odgovor. Na kraju, na žalost, shvatate da ne znate odgovor na pitanje. U iskušenju ste da izbrbljate kako nemate slabosti i kako se nadate da ćete uskoro moći opravdati ukazano povjerenje šefa u vaše sposobnosti. Ipak, treba biti koliko-toliko iskren i odgovoriti na teško pitanje.

Popularni američki lifestyle magazin AskMen.com nudi vam pet “jakih” odgovora na ovo nimalo lagano pitanje.

"Pričam mnogo”

Ovaj odgovor, naravno, ne treba da stvori utisak da bi novi uposlenik radije čavrljao sa kolegom negoli radio. Bitno je jasno ilustrirati da u svijetu svakodnevnog slanja emailova i raširene komunikacije jeste prednost posjedovati vještinu komuniciranja. Dodatno, ova sposobnost se može ogledati i u budućim telefonskim razgovorima uposlenika sa klijentima. Radi se, dakle, o vještini koju sve manje uposlenika posjeduje ili razvija na pravi način. Važno je obratiti pažnju da u grupnim aktivnostima vještine verbalnog komuniciranja pomažu bržem prenosu poruke i stimuliranju diskusije. Iako mnoge može “krasiti” osobina pričalice, neophodno je ograditi se od takve kategorizacije i istaći da takav pristup omogućava direktan i efektan prenos poruke pošiljaoca primaocu.

“Imam velika očekivanja od samog sebe”

Ovaj odgovor treba da iskomunicira ideju da uposlenik od sebe i drugih očekuje što veću učinkovitost djelovanja. Naravno, neophodno je znati da se svaka osoba razlikuje po sposobnostima i razini mogućnosti i kako niko nije tu da pravi klonove sebe. Posebno je važno da uposlenik ima na umu kako želi izvući najbolje od svakoga te kako očekuje da svaka osoba u timu doprinosi shodno svojim zaduženjima.

“Vežem se za projekat”

Biti previše privržen projektu može izluditi kolege na poslu i nikako nije zabavno biti detaljista koji sitničavi bez razloga. Posvećenost detaljima može odvratiti uposlenika od šire slike projekta. S druge strane, ne smiju se zanemariti detalji i svaki šef cijeni projekat završen bez greške. Biti prefekcionista je krajnost koja sobom nosi teškoće u radu.

“Vidim se u ulozi lidera i tamo gdje mi nije mjesto”

Na ulogu lidera se najčešće gleda kao na kvalitet, ali na radnom mjestu takva uloga može izluditi kolege. Svako se sjeća grupnih projekata na fakultetu i u srednjoj školi. Uvijek je jedna osoba koja u grupama organizira i pokreće stvari naprijed. Isti scenarij se javlja i na radnom mjestu. Ovaj odgovor je dobar ukoliko se šefu želi prenijeti ideja o preuzimanju odgovornosti unutar firme ili se želi naglasiti strast za poslom. Uposlenik treba da prokomentariše i kako je dovoljno obazriv kad su radne kolege u pitanju, te kako mu nije cilj da se postavi kao tiranin.

“Ja sam radoholik”

Sa ovim odgovorom treba biti posebno oprezan kako uposlenik ne bi imao prevelika očekivanja od sebe samog. Suvišno je pretpostaviti da treba provesti cijelo vrijeme u uredu. Biti radoholik znači intenzivno promišljati o poslu i ostato otvoren za razne poslovne opcije i tokom vikenda. Umjesto da uposlenik dolazi svake subote i nedjelje na posao, on treba da natukne svome nadređenom kako uživa voditi bilješke i kako je otvoren za nove ideje dok surfa internetom subotom ili nedjeljom ujutro. Svrha je pokazati da je za ozbiljan posao potrebno vrijeme za promišljanje, a nije dovoljno tek “mehanički” nabacivati ideje na papir i bilježiti brze (bilo kakve) rezultate.