Posao
10

Hodžić: Šansa za upošljavanje bh. radnika u Njemačkoj

FENA
U BiH je nakon razornih poplava izgubljeno na stotine radnih mjesta što predstavlja ozbiljan i dugoročan problem. Šansa i iskorak bio bi da se osigura upošljavanje dijela radnika na inozemnom tržištu, kazala je za Agenciju Fena direktorica Sektora za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i komunalne djelatnosti Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Dženana Hodžić.

Po njenim riječima, konkretna i realna mogućnost u ovom momentu je povećanje kvote detašmana za SR Njemačku, a prema međudržavnom sporazumu koji je BiH potpisala sa tom državom.

Trenutna kvota je 2.000 detašmana, što znači da u Njemačkoj mjesečno može biti angažovano 2.000 radnika putem naših domaćih kompanija koje imaju sklopljene ugovore o izvođenje radova sa njemačkim partnerima.

Hodžić je navela da pokazatelji o evidenciji zahtjeva za realizaciju ugovora o izvođenju radova njemačkih partnera i naših firmi, u Komori i Saveznoj agenturi za rad, te izdatim radnim dozvolama pokazuju da postoji pojačan interes njemačkih partnera i bosanskohercegovačkih firmi za proširenje međusobne suradnje.

"Postoji realna mogućnost za dodatno upošljavanje radnika u Njemačkoj od naših firmi koje su već prisutne na tom tržištu, a način da se to realizuje i prvi korak je sastanak Mješovite radne grupe SR Njemačke i BiH, pri čemu je neophodna inicijativa i poziv našeg Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prema Ministarstvu za privredu i rad u Bonnu", pojasnila je Hodžić.

Nakon sastanka sa predstavnicima Savezne agenture za rad iz Stuttgarta i preduzećima koja izvode radove u SR Njemačkoj, entitetske komore i Vanjskotrgovinska komora BiH zajednički su ovu inicijativu uputili našem nadležnom ministarstvu.

"Jedinstven interes 57 privrednika koji su potpisali zaključke sa tog skupa jeste povećanje kontingenta detašmana", istakla je Hodžić.

PKFBiH je uputila i urgenciju za reagovanje nadležnom ministarstvu i očekuju da će zajedničkim angažmanom moći ponuditi kvalitetno rješenje za porast upošljavanja u našoj zemlji, a tim prije što je stopa nezaposlenosti u SR Njemačkoj značajno opala u odnosu na period od prije tri godine.