Zapošljavanje u svjetlu krize
0

Finansijski šokovi u eurozoni se prelijevaju u BiH

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Privredna komora Kantona Sarajevo i JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" organizirali su u srijedu u Sarajevu okrugli sto "Zapošljavanje u svjetlu globalne ekonomske krize i njenog utjecaja na privredu BiH i Kanton Sarajevo".

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić govorio je o uticaju globalne ekonomske krize na bh. ekonomiju te istaknuo kako je finansijski sektor u eurozoni pod pritiskom.

"Prvi dio ekonomske krize u eurozoni bio je u finansijskom sektoru koji se kasnije prelio u realni sektor. Sada je u eurozoni dužnička kriza i ona direktno utiče na njenu ekonomsku aktivnost", kazao je Kozarić.

Naglasio je da je najveći dio izvoza BiH vezan za eurozonu.

"To znači da će smanjena ekonomska aktivnost u eurozoni uticati na smanjenje mogućnosti plasmana bh. proizvoda prema tom tržištu", rekao je Kozarić.

Član Upravnog vijeća CBBiH Fikret Čaušević konstatirao je da ekonomska kriza u eurozoni može utjecati na privredu BiH.

"Finansijski šokovi koji se dešavaju u eurozoni mogu imati vrlo ozbiljne posljedice na privredu BiH", rekao je Čaušević.

Naglasio je da je najkritičnija situacija s italijanskim državnim dugom te da je javni dug te države najveći problem eurozone.

"Finansijski šokovi u eurozoni se prelijevaju u BiH po osnovu kanala finansijskog sektora banaka i po osnovu izvozne sposobnosti najznačajnijih bh. izvoznika", kazao je Čaušević.