Posao
112

Eko-plod zapošljava 15 pripadnika boračke populacije

FENA
Ponudu za upošljavanje 15 pripadnika boračke populacije u novoosnovanoj firmi Eko-plod u Hrenovici kod Prače danas je ministru za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši iznio vlasnik ove firme Hilmija Hodović.

Uz ovaj konkretni prijedlog, Hodović je, rukovođen dosadašnjim aktivnostima i najavama iz ovog ministarstva, zamolio ministra Fišu za pomoć pri uspostavljanju kontakata sa do sada organizovanim boračkim zadrugama s ciljem potpisivanja kooperantskih ugovora.

"Ministarstvo za boračka pitanja je u posljednjoj fazi izrade Strategije organizovanja boračkih zadruga u Kantonu Sarajevo, a uspostavili smo odličnu saradnju sa zadrugama ovog tipa, kao što su zadruge 'Plodovi Bosne' i 'Veterani', i učinit ćemo sve da ih uvežemo sa vašom firmom", istaknuo je ministar Fišo.

Obećao je da će ponudu za posao proslijediti članovima boračkih udruženja kako bi oni predložili konkretna imena svojih pripadnika kojima je neophodno zapošljavanje.

"Ovakvim prijedlozima polako, ali sigurno, Ministarstvo za boračka pitanja pretvaramo u organ uprave koji će osigurati bolji život boračkoj populaciji Kantona Sarajevo", naglasio je ministar Fišo.

Po Hodovićevim riječima, firma Eko-plod će se baviti proizvodnjom pomfrita i preradom jagodičastog voća te otkupom, a kapacitet joj je 2.200 tona godišnje.

"Cilj nam je, prije svega, uspostaviti dobre kontakte sa zadrugama, a spremni smo dati i poticajna sredstva u vrijednosti od 1.000 KM za svaki posijani dunum zainteresiranim individualnim proizvođačima, među kojima prednost imaju povratnici iz boračke populacije", kazao je Hodović.

Dodao je da u okviru ove firme funkcioniše i hladnjača kapaciteta 100 tona zamrznutih proizvoda.

Već za sljedeću sedmicu ministar Fišo i njegov današnji gost najavili su zajedničku posjetu najvećoj boračkoj zadruzi "Plodovi Bosne" u Čeliću, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.